Pacienții COVID pot fi externați și după 3 zile! Ce prevede noul regulament
Publicat pe 21.10.2020 la 15:29 Actualizat pe 21.10.2020 la 15:31
Noile regulamente in ceea ce prevede Covid-19 se schimbă de la zi la zi. Înainte te puteai externa din spital la realizarea a două teste negative succesive, dar acest lucru nu mai este valabil. Pacienții se pot externa după doar trei zile, iar in 14 zile iși pot relua activitatea.
- Pacienții diagnosticați cu coronavirus pot fi externați după doar trei zile de spitalizare
- Noile recomandări OMS și ECDC
- Cum se fac internările și externările pacienților asimptomatici și a celor simptomatici
Externarea pacienților nu mai este condiționată după noile recomandări OMS și ECDC. Nu mai este nevoie de două teste negative consecutive, iar bolnavii pot fi externați cu avizul medicului, după finalizarea evaluării clinice cu condiția izolării la domiciliu pentru 14 zile de la fata recoltării primei probe pozitive.
Această hotărâre ar fi fost luată din cauza rapoartelor care spun ca pacienșii pot rămâne pozitivi timp de mai multe săptămâni sau să alterneze rezultatele pozitive cu cele negative. Experții spun că, de fapt, persoanele care testează pozitiv pentru RT-PCR fie au infecții active, fie rețin reziduuri virale de ARN după infecții în trecut.
Prin urmare, dacă cele două afecțiuni nu pot fi întotdeauna distinse (fie ei pacienții asimptomatici sau asimptomatici), în primul test, pacientul trebuie să considere că poate răspândi virusul. Ei trebuie să stea izolați timp de 14 zile și să anunșe urgent medicul de familie si DPS-ul pentru îndrumările necesare, dacă la primul test este confirmat pozitiv.
Începând cu 9 septembrie 2020, Ordinul 1513/2020, este în vigoare pentru aprobarea planului pentru medota de aplicare de către biroul de sănătate publică județene și a municipiului București, Institutul Național de Sănătate Publică, departamentul de sănătate și agenția de servicii de ambulanță la nivel județean și agenția de servicii de ambulanță București-Ilfov și de medicii de familie a măsurilor de sănătate publice sub riscul epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
Documentul prevede că spitalizarea și externarea trebuie efectuate în conformitate cu următoarele criterii pentru gravitatea cazurilor și dacă există factori de risc pentru COVID-19.
Dacă medicul recomandă, pacienții asimptomatici fără modificări biologice, sanguine, radiologice și fără factori de risc pot fi internați. Testarea pacienților pot fi efectuate cu o zi înainte de externare.
Pacienții cu simptome moderate sau severe vor fi internați într-o unitate de terapie intensivă în spitale care au in structura sectii de terapie intensiva sau in spitale-suport. Spitalizarea trebuie să continue până când sunt îndeplinite toate condițiile următoare: cel puțin 14 zile de la data primului test pozitiv și fără febră timp de cel puțin 72 de ore, iar simptomele se ameliorează.
Pacienții cu sechele post-COVID-19 (dispnee, oboseală, boli neurologice și altele) după externarea din spital vor trebui să fie monitorizați în continuare de către medicii de familie și specialiști și să verifice în mod regulat plămânii, funcția inimii și tomografia computerizată.
Dacă aveți cel puțin unul dintre următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți de respirație, dureri în gât, se recomandă să contactați sistemul național unic de apeluri de urgență 112.