Paracetamolul va fi interzis la vânzarea liberă în farmacii. Decizia are consecinţe grave, spun medicii
Publicat pe 21.01.2020 la 13:40 Actualizat pe 21.01.2020 la 13:47
Paracetamolul ar putea fi interzis la vânzarea liberă în farmacii. Mulţi români vor fi afectaţi de această decizie, care ar avea efecte negatine, spun medicii.
Paracetamolul ar putea fi interzis la vânzarea liberă în farmacii. Mulţi români vor fi afectaţi de această decizie, care ar avea efecte negatine, spun medicii.
Paracetamolul şi aspirina sunt medicamente folosite uzual în tratarea răcelii, însă după moartea unei tinere din Franţa, s-a luat decizia interzicerii vânzării acestor medicamente la liber.
După decizia francezilor de a interzice aceste medicamente, acum şi în România ar putea fi luată această măsură, însă medicii avertizează asupra consecinţelor grave ale acestei măsuri.
În Franţa restricţiile vizează vânzarea la liber a paracetamolului sau aspirinei. Acestea pot fi cumpărate doar dacă farmacistul consideră că pacientul chiar are nevoie de ele, asta pentru că cele două medicamente pot fi foarte dăunătoare ficatului, provocând chiar hepatită sau deces.
Deciza francezilor vine după ce, în urmă cu doi ani, o tânără de doar 22 de ani, a murit din cauza unei intoxicaţii hepatice provocată de paracetamol.
Iar în ţara noastră, un caz asemănător a avut loc în urmă cu câteva luni, când un tânăr de 19 ani a fost la un pas de moarte din acelaşi motiv. În ţara noastră, aspirina şi paracetamolul fiind cele mai vândute medicamente fără prescripţie.
„A fost o consecință a liberalizării accesului la medicamentele OTC. Faptul că farmaciștii nu au mai consiliat diverse categorii de pacienți. Paracetamolul este cunoscut că are are reacții adverse la nivel hepatic dacă e administrat mai mult de 4 grame pe zi, cinci zile consecutiv. Ibuprofenul necesită precauții foarte mari, chiar contraindicații în patologii cu risc hemoragic crescut, ulcer, putând provoca hemoragie intestinală fatală”, consideră Cornel Chiriţă, profesor de Farmacologie la Universitatea de Medicină și Farmacie Bucureşti.
Însă, medicii din România avertizează că o astfel de măsura ar putea avea consecinţe grave, declanşând o reacţie în lanţ.
„Interzicerea totală va avea ca efect fie cumpărarea pe căi lăturalnice, fie cumpărarea de pe internet, fie administrarea de antibiotice în loc de antitermice, ceea ce ar fi cel mai grav” spune Rodica Tănăsescu, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti.