Parlamentul European a adoptat rezoluția de aderare a României la Schengen. Câte voturi au fost "pentru"
Publicat pe 18.10.2022 la 15:00 Actualizat pe 18.10.2022 la 15:00
Parlamentul European a adoptat, de curând, o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Rezoluţia adoptată a strâns 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri.
- Parlamentul European a adoptat rezoluția de aderare a României la Schengen
- Câte voturi au fost "pentru"
Parlamentul European a adoptat, de curând, rezoluția de aderare a României la Schengen. Ce presupune aderarea.
Parlamentul European a adoptat rezoluția de aderare a României la Schengen
Parlamentul European a adoptat, marţi, o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Rezoluţia a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri.
„Tocmai am adoptat, cu largă majoritate, o rezoluţie a Parlamentului European în care cerem Consiliului Uniunii Europene să aprobe integrarea României în spaţiul Schengen.”, spune eurodeputatul.
Consiliul va trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România până la sfârşitul anului 2022. Se asigură, astfel, eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state la începutul anului 2023.
"Toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011.'', indică proiectul de rezoluţie citat.
Printre eurodeputaţii care au depus această propunere de rezoluţie se numără Cristian Buşoi, Daniel Buda, Dan Motreanu, Eugen Tomac, Gheorghe Falcă, Lorant Vincze, Marian-Jean Marinescu, Mircea Hava, Siegfried Mureşan, Traian Băsescu, Vlad Nistor, Vasile Blaga, Rareş Bogdan, Iuliu Winkler (grupul PPE), Dan Nica (grupul S&D), Dacian Cioloş, Vlad Gheorghe, Alin Mituţa, Dragoş Pîslaru, Nicolae Ştefănuţă, Ramona Strugariu, Dragoş Tudorache, Vlad Marius Botoş (grupul Renew) şi Cristian Terheş (grupul ECR).
„Prin acest demers, Parlamentul European arată încă o dată, că sprijinul său pentru România este consistent şi constant. Împreună cu colegii mei din Partidul Social Democrat şi PES activists România am militat în permanenţă, în ultimii ani, pentru aderarea României la spaţiul Schengen, iar susţinerea oferită de peste 40.000 de români, în cadrul campaniei RomâniiMerităÎnSchengen, indică faptul că acest obiectiv trebuie îndeplinit cât mai repede cu putinţă.”, a spus europarlamentarul PSD Victor Negrescu.
Ce este Spațiul Schengen
Spațiul Schengen reprezintă o zonă de liberă circulație a persoanelor care este formată din 26 de state membre. Dintre acestea, 22 fac parte din Uniunea Europeană și 4 din afară acesteia. Însă, există și un ultim stat care a aderat, și anume Principatul Liechtenstein. Pentru cetățenii Uniunii Europene, eliminarea controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen presupune o mai mare libertate de mișcare și o securitate sporită.
- Eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
- Set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
- Armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară;
- Cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
- Cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale;
- Crearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.
Beneficiile României prin aderarea la Schengen
Aderarea României la Spațiul Schengen va aduce mai multe avantaje, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Administrației și Internelor. Așadar, vor dispărea timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria. În acest fel, vom avea parte de mai puține neplăceri la trecerea frontierei, în special în perioada concediilor de vară și iarnă.
Un alt avantaj, după ce România va adera la spațiul Schengen, este că nu vom mai pierde timp cu controlul documentelor. În acest fel, transportatorii vor scăpa de cozile de la frontierele cu Ungaria și Bulgaria. Va fi eliminat controlul de frontieră pentru zborurile către/dinspre destinații din spațiul Schengen. Cu atât mai mult, deplasările către/din aceste destinații se vor desfășura că un zbor intern în România.
Și comerțul va fi mai profitabil. Mărfurile vor circula mult mai rapid și la costuri mult mai mici. Costurile inerente presupuse de cheltuielile pentru combustibili, salarii, diurne, etc. vor fi mult diminuate.
CITEȘTE ȘI: Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea offshore. Ce prevede și când intră în vigoare