„Pașaportul Covid” a fost aprobat în Uniunea Europeană. Ar putea intra în vigoare de la 1 iulie
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 21.05.2021 la 09:50
Actualizat pe 21.05.2021 la 09:50
Este oficial! Pașaportul Covid a fost aprobat în Uniunea Europeană și ar putea intra în vigoare de la 1 iulie. Parlamentul European și statele-membre au ajuns la un consens în ceea ce privește documentul salvator pentru cei care doresc să călătorească în interioriul Uniunii Europene pe perioada pandemiei de coronavirus. Iată ce vom putea demonstra prin certificatul sanitar european COVID!
- Cum se va numi, de fapt, documentul
- Pașaportul Covid conține trei certificate
Parlamentul European și statele-membre s-au pus de acord cu privire la pașaportul Covid-19, care ar fi o armă salvatoare în facilitarea călătoriilor în interiorul Uniunii Europene, în contextul actual al pandemiei de coronavirus.
Pașaportul Covid a fost aprobat în Uniunea Europeană
Documentul se va numi, de fapt, „certificatul verde digital european”. Prin acest așa-numit pașaport, oamenii pot să demonstreze că au un test negativ recent sau că au trecut deja prin boala coronavirus.
Pașaportul Covid se va găsi, în realitate, sub forma a trei documente diferite ce vor fi disponibile pe hârtie, tipărite, sau în format digital. Documentul ar trebui să fie valabil 12 luni de la momentul emiterii, însă nu va fi considerat un document de călătorie.
Mai mult decât atât, certificatul pentru Covid-19 nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație. Parlamentarii europeni au cerut ca statele membre să suporte costul testelor PCR, însă iată că planurile nu au mers ca pe roate și unele țări au refuzat.
Cine suportă costul certificatelor pentru Covid-19
Astfel, a trebuit să se găsească o cale de mijloc, având în prim-plan necesitatea unor teste „abordabile şi accesibile”. De asemenea, Comisia Europeană va mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziția de teste, iar pentru finanțare se va folosi „Instrumentul pentru Sprijin de Urgență de la nivel european”.
O altă problemă pe ordinea de zi a fost reprezentată de garantarea faptului că titularii certificatului nu vor fi supuși carantinei sau unor teste suplimentare în ţara în care vor călători. Statele membre au dorit să-și rezerve dreptul de a lua hotărârea, mai ales în situaţii excepţionale, cum ar fi răspândirea unor noi variante ale coronavirusului.
În urma discuției, s-a stabilit că statele membre „se vor abţine de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare”, cu excepția cazului în care vor fi „necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică”.