Patriarhul Daniel, în fața judecătorilor! Preafericitul se ”spovedește” la tribunal
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 15.04.2020 la 23:50
Actualizat pe 15.04.2020 la 23:40
Preafericiul Daniel a fost dat în judecată de un bărbat din Botoșani, din cauza căruia trebuie, acum, să se ”spovedească” în fața judecătorilor.
Preafericiul Daniel a fost dat în judecată de un bărbat din Botoșani, din cauza căruia trebuie, acum, să se ”spovedească” în fața judecătorilor.
Daniel Ciobotea, alias Daniel, a fost dat în judecată de Vasile Huminiuc, care solicită despăgubiri de peste 20.000 de lei, pentru că instituţia condusă de patriarh l-ar fi umilit, în urmă cu opt ani. Totul ar fi început de la o reclamaţie depusă de Huminiuc împotriva unui preot din localitatea natală, Tocileni, sesizare care, potrivit Bisericii, ar fi fost soluţionată încă din anul 2012. Instanța de fond a respins, recent, cererea lui Huminiuc, însă bărbatul este decis să atace sentința și să îl cheme pe patriarh la tribunal, pentru a răspunde în fața magistraților. ”Respinge, ca neîntemeiată, cererea având ca obiect răspundere civilă delictuală formulată de reclamantul Huminiuc Vasile în contradictoriu cu pârâţii Biserica Ortodoxă Română şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române - Daniel Ciobotea. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Botoșani. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 04.02.2020”, au decis magistrații, la începutul lunii.
Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Iaşilor emis la scurt timp după ce Huminiuc a atacat dur Biserica, instituția condusă de Daniel ar fi rezolvat încă din 2012 problema: "Există o singură reclamație pe care domnul Vasile Huminiuc a trimis-o instituțiilor bisericești, anume cea trimisă direct la Patriarhia Română, înregistrată cu nr. 6534/27.06.2012. Această reclamație era semnată de un număr de 49 de persoane, inclusiv de domnul Huminiuc, și era îndreptată împotriva preotului Marin Octavian Poduț, de la Parohia Tocileni, Protopopiatul Botoșani. În conformitate cu Legislația Bisericească, astfel de sesizări sunt redirecționate eparhiilor de pe teritoriul cărora vin reclamațiile, spre competentă soluționare. Astfel, Cancelaria Sfântului Sinod a înaintat Arhiepiscopiei Iașilor o adresă la care erau atașate reclamația și listele cu cele 49 de semnături împotriva preotului Poduț, adresă înregistrată la Centrul eparhial Iași cu nr. 8524/02.08.2012.
Ca urmare a acestui document, s-a declanșat o procedură de cercetare disciplinară. Astfel, în data de 09.08.2012, Protopopiatul Botoșani a citat părțile implicate, aducându-le la cunoștință convocarea pentru ziua de marți, 14 august 2012, ora 10.00, pentru cercetare. La această dată a avut loc cercetarea în biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din Tocileni, la care s-au prezentat: reprezentanții autorității bisericești (inspectorul bisericesc și protopopul de Botoșani), preotul Octavian Poduț (în calitate de reclamat) și doar 10 din cei 49 de reclamanți. De față a fost atunci inclusiv domnul Vasile Huminiuc, care a și semnat, împreună cu celelalte persoane prezente în biserică, procesul-verbal de la finalizarea cercetării. S-a constatat atunci că domnul Vasile Huminiuc nu a putut să probeze decât o parte dintre acuzațiile aduse preotului Poduț, care au și fost recunoscute de acesta și pentru care a primit „avertisment și dojană arhierească” (pedeapsă prevăzută de art. 50, lit. a din Regulamentul de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată ale B.O.R). O altă parte a acuzațiilor nu a putut fi probată, iar unele plângeri din petiție nu reflectau, în fapt, nemulțumiri ale credincioșilor din parohie (cum ar fi faptul că slujba începe la ora 09.00). În concluzie, nu există decât o singură reclamație făcută de domnul Vasile Huminiuc, cea din anul 2012, care a și fost soluționată la timpul respectiv de instanțele bisericești, în deplină conformitate cu procedurile aflate în vigoare".