Patru judecătoare, puse pe goană de interlopul care a încercat să decapiteze un polițist / A fost nevoie de intervenția șefilor
De Narcis Voica.
Publicat pe 20.02.2021 la 23:50
Actualizat pe 20.02.2021 la 23:32
Traficantul de droguri din clanul Cordunenilor care i-a crăpat capul cu sabia unui polițist aflat în misiune a reușit să bage frica și în magistați: în ultima perioadă, patru judecătoare au refuzat să ia dosarul acestuia.
- Traficantul Huțuleac le-a pus pe fugă pe judecătoare
- Patru judecătoare au renunțat la dosarul interlopului care a i-a crăpat capul cu sabia unui polițist
- Două dintre judecătoare au fost obligate de șefi să-și facă treaba
Celebrul interlop Alexandru Huțuleac, din gruparea Corduneanu, care a încercat să decapiteze un polițist în timpul unei descinderi, are un efect neașteptat asupra judecătoarelor. Invocând diverse motive, patru judecătoare au renunțat la dosarul mafiotului, iar două dintre ele au fost puse cu forța să judece cazul. „Respinge, ca nefondată, cererea de abţinere formulată de doamnele judecătoare Calancea Viorica şi Andronic Tatiana Luisa, membre ale completului de judecată C4 CCP 2J, în dosarul nr. 3356/86/2018/a23 al Curţii de Apel Suceava”, au decis superiorii celor două.
În procesul de care fug judecătorii, traficantul de droguri și complicii săi susțin că interceptările ar fi fost efectuate ilegal, iar în aceste condiții nu ar putea fi acceptate ca probe. Mai mult, „locotenentul” Cordunenilor a susținut că polițistul pe care l-a tranșat cu sabia nu avea ce să caute în casa lui. Și, extrem de receptivi la acuzațiile interlopului care l-a nenorocit pe viață pe polițistul Ciprian Sfichi, judecătorii i-au luat la rost pe polițiști, pe procurorii DIICOT și pe ofițerii SRI, obligându-i pe aceștia să demonstreze că au acționat conform legii. Așa că, acum, polițiștii - inclusiv agentul tranșat cu sabia în timpul -, procurorii DIICOT și ofițerii SRI au ajuns să fie „suspecți” în dosarul interlopului sângeros.
„Repune cauza pe rol întrucât sunt necesare lămuriri suplimentare. Se va emite adresă către PÎCCJ-DIICOT Suceava pentru a preciza dacă convorbirile și comunicările telefonice au fost interceptate, localizate și înregistrate cu ajutorul specialiștilor din cadrul SRI sau instituția anterior menționată a acordat doar sprijin tehnic prin transmiterea semnalului, având în vedere contradicțiile din adresa existentă la f. 197/198 dosar instanță. (...) Emiterea unei adrese către S.I.P.I. Suceava pentru a comunica dacă lucrătorii de poliţie care au procedat la punerea în executare a măsurilor de supraveghere aveau calitatea de poliţie judiciară. Emiterea unei adrese către D.O.S. pentru a comunica dacă lucrătorii de poliţie care au procedat la punerea în executare a măsurilor de supraveghere aveau calitatea de poliţie judiciară. (...)
Emiterea unei adrese către DIICOT ST Suceava pentru a comunica dacă, în ceea ce priveşte punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică privind înregistrările audio, video sau prin fotografiere a activităţi infracţionale ale persoanei vizate s-a realizat doar prin concursul unor persoane care au avut dotarea tehnică corespunzătoare, specializarea şi abilităţile necesare asigurării secretului operaţiunii şi să indice care erau acele persoane şi calitatea lor, iar în măsura în care acelea erau instituţii să le indice. Emiterea unei adrese către SIPI Suceava pentru a comunica în ce au constat activităţile desfăşurate în dosarul nr. 2D/P/2011 al DIICOT – ST Suceava şi dacă lucrătorii aveau aviz de poliţie judiciară în acel moment. Emiterea unei adrese către DOS pentru a comunica în ce au constat activităţile desfăşurate în dosarul nr. 2D/P/2011 al DIICOT – ST Suceava şi dacă lucrătorii aveau aviz de poliţie judiciară în acel moment. Emiterea unei adrese către SRI pentru a comunica în ce au constat activităţile desfăşurate în dosarul nr. 2D/P/2011 al DIICOT – ST Suceava”, au decis judecătorii.
Alexandru Huţuleac, apropiat al clanului Corduneanu din Iaşi şi al clanului Cămătaru din Capitală, a încercat să ucidă un poliţist aflat în misiune, în decembrie 2017, în timpul unei descinderi. Conform Inspectoratului de Poliţie al Județului Suceava, Huţuleac a refuzat să deschidă uşa în timpul percheziţiilor, iar poliţiştii au intrat în forţă. Primul poliţist intrat în locuinţa lui Huţuleac, agentul şef adjunct de poliţie Dan Ciprian Sfichi, a fost lovit în cap de interlop, cu o sabie, şi a ajuns în stare de comă, la spital. Prima întrebare care a stat pe buzele tuturor a fost de ce Sfichi nu purta cască de protecție. Iar răspunsul, neoficial, a fost halucinant: acesta era singurul membru al echipei de intervenție rapidă care nu era echipat corespunzător fiindcă erau prea mulți ”mascați” și prea puține căști.
Surse apropiate anchetei au dezvăluit, la momentul respectiv, în exclusivitate pentru spynews.ro, că Serviciul de Acțiuni Speciale al IPJ Suceava ar fi avut în dotare mai puține căști decât numărul de luptători, așa că Sfichi a fost trimis ca mielul la tăiere. Sursele citate au precizat că SAS Suceava ar fi avut, la momentul respectiv, 24 de luptători care lucrau în mai multe ture, iar căștile erau doar pentru o echipă de intervenție. Însă, pentru perchezițiile care vizau și ridicarea de acasă a traficantului Alexandru Huțuleac a fost nevoie de tot efectivul de luptători, pe motiv că urmau să se facă opt descinderi, iar mascații au fost împărțiți în grupe de câte patru, iar pentru Ciprian Sfichi, care a intrat peste Huțuleac, nu a existat cască.
„Mascatul” a ajuns, în comă, la spital, cu craniul zdrobit de sabia lui Huțuleac, dar a supraviețuit, în mod miraculos. Lăsat fără echipament de protecție de șefii săi, a fost ”legumă” luni în șir, iar în prezent, fostul polițist, în vârstă de 38 de ani, tată a două fetițe, este paralizat parțial și are crize de epilepsie, din pricina leziunilor la creier. Cum interlopul Huțuleac l-a transformat pe Sfichi dintr-un luptător de elită într-o persoană cu handicap, îngrijită de familie, cariera polițistului s-a încheiat brusc, el fiind pensionat, în prezent, din motive medicale.
Citește și: Executori judecătorești, cercetați penal pentru furt și abuz în serviciu / Ce făceau cu banii victimelor!