Pe cine bagă la apă „Regele panseluțelor”, după condamnare! Colaborarea lui Marian Goleac cu procurorii dă rezultate
De Narcis Voica.
Publicat pe 20.05.2021 la 23:43
Actualizat pe 24.05.2021 la 13:51
Una caldă, una rece, în dosarul lui Marian Goleac: fostul director ADP Sector 4 a cooperat cu procurorii, semnând un acord de recunoaștere, însă ar putea fi citat ca martor în alte dosare, în ale indivizilor cărora le-a dat șpăgi.
- Fostul director ADP Sector 4 îi bagă în hârtii pe șpăgari și „turnători”
- Marian Goleac a bătut palma cu procurorii, ca să primească o pedeapsă cu suspendare
- Goleac mai are de rezolvat un dosar și a scăpat definitiv de probleme
Marian Goleac a reușit să fenteze pușcăria, după ce a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției. A luat doi ani, cu suspendare, însă, teoretic, abia acum începe „distracția”. Fiindcă s-a certificat faptul că Goleac a dat șpagă, iar dacă el a dat, cineva a luat! Astfel, cei care au primit șpăgi de la Goleac se pot pregăti deja pentru a da cu subsemnatul, mai ales că o „cârtiță” pe care Goleac o avea în Direcția Națională Anticorupție este deja cercetată penal, în dosarul 85/P/2019.
Admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție, Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție cu inculpatul GOLEAC MARIAN, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de dare de mită (2 infracțiuni), și de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, obiect al cauzei nr. 85/P/2019. (...) Aplică inculpatului pedeapsa principală cea mai grea, de 1 an și 4 luni închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de o treime din totalul celorlalte (1 an și 4 luni + 8 luni), respectiv sporul de 8 luni, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală rezultantă de 2 ani închisoare. (...) Suspendă executarea pedepsei sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit conform dispozi?iilor art. 92 C.p. (15). În baza art. 93 al. 1 din C.p., pe durata termenului de supraveghere. (...) Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, la S.C. SALSERV ECOSISTEM S.R.L., Com. Măgurele, jud. Ilfov sau la Școala nr. 2 din Com. Jilava, jud. Ilfov, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă”, au decis judecătorii.
Scăpat cu o pedeapsă cu suspendare în dosarul de mai sus, Goleac mai are un hop: dosarul în care este acuzat că și-a falsificat diplomele, pentru a ocupa funcția de director ADP Sector 4. Astfel, cu puțin noroc, funcționarul supranumit „Regele panseluțelor”, datorită faptului că a cumpărat floricele de milioane de euro în Sectorul 4, ar putea scăpa definitiv de problemele penale. Conform unui comunicat emis de DNA anul trecut, „procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului GOLEAC MARIAN, director general interimar al SC Amenajarea Domeniului Public (ADP) 4 S.A. (la data întocmirii rechizitoriului), pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată”.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008 – mai 2020, inculpatul Goleac Marian ar fi deținut pe nedrept funcțiile de director general adjunct interimar și director general interimar al SC Amenajarea Domeniului Public (ADP) 4 SA (ce are ca acționar principal Consiliul Local al Sectorului 4), obținând în acest mod un folos patrimonial necuvenit în cuantum de 1.762.610 lei (cuantumul veniturilor încasate în funcțiile menționate mai sus).
Concret, cu ocazia încheierii contractelor de mandat, inculpatul i-ar fi indus în eroare pe membrii Consiliului de administrație a SC (ADP) 4 SA prin aceea că, la dosarul de angajare, ar fi depus o adeverință prin care se atesta că este absolvent al unei facultăți de electrotehnică și informatică, specializarea electromecanică (promoția 2002) și ulterior ar fi atașat o diplomă de inginer. Aceste documente ar fi fost obținute în condiții nelegale, în realitate inculpatul nefiind nici măcar absolvent de studii liceale (diploma de bacalaureat folosită de acesta pentru înscrierea la universitatea respectivă fiind falsă).
Conform statului de funcții al ADP 4 SA, inculpatul Goleac Marian ar fi putut ocupa doar funcții de execuție pentru care sunt necesare doar studii gimnaziale, cum ar fi: floricultor, lucrător pentru salubrizare spații verzi, îngrijitor clădiri, fierar betonist, pavator, etc.
Până la data întocmirii prezentului rechizitoriu SC Amenajarea Domeniului Public (ADP) 4 SA nu a comunicat dacă se constituie parte civilă.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.