Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care refuză să se autoizoleze! Câţi ani riscă persoanele care nu se supun procedurilor împotriva coronavirusului
Publicat pe 25.02.2020 la 10:41 Actualizat pe 25.02.2020 la 10:48
Alerta de coronavirus a pus stăpânire pe toată lumea, noi măsuri fiind impuse pentru protejarea populaţiei.
Alerta de coronavirus a pus stăpânire pe toată lumea, noi măsuri fiind impuse pentru protejarea populaţiei.
Pentru ţara noastră, instituirea carantinei este o decizie luată în premieră, având în vedere numărul oamenilor veniţi din zonele de risc crescut.
Aseară a avut loc o şedinţă în care s-a vorbit despre următoarele măsuri care vor trebui luate în următoarea perioadă, foarte delicată pentru ţara noastră.
Care sunt noile măsuri impuse de lege pentru a proteja cetăţenii
Oamenii care se întorc în următoarea perioadă din cele 11 zone contaminate ale Italiei vor fi plasaţi în carantină. Celor care vin din zonele de risc li se recomandă să se autoizoleze la domiciliu pe o perioadă de 14 zile.
Până în prezent, în jur de 1.000 de oameni au fost izolaţi la domiciuliu, iar în ţară, există aproape 4.000 de locuri în care s-ar putea afla persoane în carantină, potrivit responsabililor.
Premierul Lodovic Orban a declarat că ţara noastră prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire decât alte state, luând în considerare numărul mare de persoane care vin din zonele afectate de virusul COVID-19.
“Se va institui o linie telefonică, dedicată apelanţilor care solicita informaţii referitoare la infecţia cu coronavirus. Am făcut apel să luaţi informaţii doar din surse oficiale.”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.
La momentul actual, în România nu a fost confirmat nici un caz de coronavirus, însă traficul persoanelor care circulă între Italia şi ţara noastră impune luarea de măsuri sporite.
„Am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional.”, a spus Preşedintele Klaus Iohannis.
Pedepse dure pentru cei care nu se conformează
Până acum, pulaţia a fost rugată insistent să se izoleze la domiciliu, pentru a evita contaminarea. În cazul în care cetăţenii nu se conformează, ar putea suferi sancţiuni aspre de la autorităţi, inclusiv închisoarea de la şase luni, până la doi ani.
“Legea penală spune că dacă eşti risc de săvârşirea unei infracţiuni, în speţă de transmiterea unei boli contagioase se poate dispune şi internarea obligatorie. Ca măsură penală îl izolezi.”, a declarat un profesor de drept penal.
A existat chiar şi un caz în Neamţ, unde doi vânzătoti de origine chineză nu au dorit să se autoizoleze.
"Nu au fost pozitivi la verificare şi la tot ce a ţinut de evoluţia lor medicală. Trebuia să stea 14 zile în izolare la domiciliu. Riscă închisoare sau amendă.”, a mai spus ministrul de interne, Marcel Vela.
Autorităţile asigură rezerve de hrană şi apă pentru următoarea perioadă
Ministrul Sănătăţii a declarat că s-a întâlnit deja cu reprezentanţii unor mari lanţuri de magazine, pentru a se asigura că există un stoc suficient de mâncare şi băutură.
De asemenea, se vor face stocuri de produse medicale, în regim de urgenţă şi vor fi achizitionate camere mobile pentru izolare, dar şi echipamente de protecţie.
“Acest stoc epidemic l-am găsit gol. Colegii de la Ministerul de Finanţe ne-au asigurat că se lucrează contracronometru pentru a se finaliza achiziţia publică şi pentru a recompleta aceste stocuri.”, a spus Victor Costache, ministru al sănătăţii.
Pregătiri pentru coronavirus
Şi la nivel local, autorităţile au început pregătirile. Procedura de achiziţie a zece containere de locuit a fost deja pornită, ele urmând a fi amplasate aproape de aeroporturi, dar şi în localiţăţile de frontieră. În aceste contaiere urmează a fi cazate persoanele suspecte de infectare cu coronavirus.
Cei de la Spitalul Judeţean din Timişoara au cumpărat peste 100.000 de măşti şi halate.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Arad a fost restricţionat accesul vizitatorilor, fiind oraşul cu cea mai mare comunitate de italieni.
“Pacienţii nu mai pot fi vizitaţi de către aparţinători. Menţionăm însă că nu este afectată activitatea din UPU, nici activitatea din serviciul de ambulatoriu.”, a declarat Simina Roz, purtător de cuvânt spitalul judeţean Arad.
Cursuri suspendate din cauza carantinei
Reprezentanţii unei facultăţi private au decis suspendarea cursurilor timp de două săptămâni, din cauza unor studenţi străini, inclusiv italieni.
Mai mult, reprezentanţi ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar din Iaşi au cerut suspendarea simulării evaluării naţionale din luna martie.