Pensia pe care o va lua un român, în funcţie de salariul pe care îl are. Calculul simplu pe care trebuie să-l facă
Publicat pe 04.03.2024 la 20:43 Actualizat pe 04.03.2024 la 20:43
În rândurile de mai jos vom explica pensia pe care o va lua un român, în funcţie de salariul pe care îl are. Există un calcul simplu pe care trebuie să-l facă orice angajat. Iată ce a transmis analistul economic Adrian Negrescu cu privire la acest aspect!
- Ce pensie va lua un român, în funcţie de salariul pe care îl are
- Cum se calculează
Potrivit analistului economic Adrian Negrescu, românii au posibilitatea să afle suma pe care o vor primi la pensie, în funcție de salariul actual, prin intermediul unui calcul simplu. Conform economistului, în acest moment, românii care nu au un al doilea loc de muncă se expun riscului de a trăi în sărăcie, iar perspectivele legate de pensie nu sunt încurajatoare deloc.
Ce pensie va lua un român, în funcţie de salariul pe care îl are
Întrebat cum putem evita să devenim asistați sociali odată ce ieșim la pensie, Adrian Negrescu, analist economic, a oferit un răspuns clar. Economistul a transmis că mulți oameni, în special cei din generațiile recente, sunt tot mai pesimiști în privința șanselor de a beneficia de o pensie decentă.
El spune că educația financiară este esențială și că trebuie să ne gândim la economisirea banilor încă din perioada activă.
Conform noii legi, românii vor primi beneficii suplimentare la pensie dacă îndeplinesc anumite condiții, cum ar fi absolvirea unei facultăți sau a unui masterat, lucrul peste program sau obținerea de sporuri.
Totodată, vor fi avantajați și cei care au servit în armată sau care au contribuit la sistemul de pensii pentru peste 25 de ani. Legea 360/2023 reglementează sistemul de pensii publice din România începând din acest an.
Cum se calculează pensia
Potrivit dcnews.ro, Adrian Negrescu i-a sfătuit pe cei care planifică pentru pensie să efectueze un calcul simplu, și anume să determine cât de mare este 30% din salariul lor actual. Acest procent reprezintă suma pe care, în cel mai fericit caz, o vor primi ca pensie.
Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.
Conform Legii nr. 118/2010, termenul „pensie socială minimă garantată” a fost înlocuit cu „indemnizație socială pentru pensionari”, astfel încât ambele expresii se referă la același beneficiu destinat pensionarilor.