Pericol la Marea Neagră! Cum identifici curenții rip care fac zeci de victime
Publicat pe 20.06.2023 la 14:45 Actualizat pe 20.06.2023 la 15:23
Este pericol la malul Mării Negre! Începe sezonul estival pe litoralul românesc, iar o dată cu aglomerația apar și pericolele. La malul Marii Negre, pericole există și atunci când apa este liniștită, fără valuri, din cauza curenților rip.
- Este pericol la Marea Neagră
- Cum identifici curenții rip care fac zeci de victime
Este pericol la malul Mării Negre! Începe sezonul estival pe litoralul românesc, iar o dată cu aglomerația apar și pericolele. La malul Marii Negre, pericole există și atunci când apa este liniștită, fără valuri, din cauza curenților rip.
Puțini știu, însă, acești curenți ucid în fiecare an peste 30 de oameni. Așa s-a întâmplat și anul trecut, moment în care aceștia au dus o fetiță cu o saltea gonflabilă de la Vama Veche până aproape de granița cu Bulgaria.
Este pericol la Marea Neagră din cauza curenților rip
Așadar, ca să îi identifici trebuie să știi că atunci când în mare sau în ocean sunt valuri, acestea se sparg la țărm, iar apa se retrage uneori către larg printr-un canal central.
Concret, acesta este curentul rip, un curent de suprafață, extrem de periculos, îngust, foarte puternic, și care se formează chiar și când apa ajunge doar până la brâu.
Mai mult decât atât, curenții rip se formează perpendicular cu plaja și pot avea între 10 și 20 de metri lățime. Acești curenți se pot îndepărta până la 800 de metri către larg (în România, până la 150 de metri).
Curenții rip apar, de cele mai multe ori, în zonele mai joase sau în dunele nisipoase aflate pe fundul apei, dar și lângă structurile rigide, ca digurile.
Cum identifici curenții rip care fac zeci de victime
Ei bine, trebuie să știi că viteza lor medie este de 0,5 metri pe secundă, însă ating, de cele mai multe ori, chiar și trei metri pe secundă, ceea ce înseamnă că sunt mult mai rapizi decât un înotător olimpic.
Totuși trebuie să știi, puterea și viteza unui curent rip sunt cu atât mai mari, cu cât valurile sunt mai înalte și mai intense.
Cu toate acestea, numele acestor curenți provine de la verbul englezesc „to rip”, care înseamnă a rupe violent și rapid, făcând referire la faptul că ei împart în două modelul general de spargere a valurilor, creând un fel de breșă în cadrul acestora.
CITEȘTE ȘI: Pericol la Marea Neagră! Virusul ucigaș a ajuns în apă. Ce spun specialiștii