Pericolul folosirii anumitor dezinfectanți! Ce spun producătorii români: “În loc să ajute la prevenirea virusului COVID-19, crează și mai multe probleme”
Publicat pe 17.11.2020 la 14:08 Actualizat pe 17.11.2020 la 19:23
Pericolul la care ne expunem când cumpărăm dezinfectanți ieftini și neautorizați este unul ridicat,ne atenționează producatorii români. Experții susțin că ar putea face mai mult rău decât bine, mai ales dacă nu folosim corespunzător substanțele care ar trebui, teoretic, să ne protejeze.
- Pericolul la care ne expunem la folosirea anumitor dezinfectanți
- Cum identificăm dezinfectanții care reprezintă un pericol pentru sănătate
Pericolul la care ne expunem când cumpărăm dezinfectanți ieftini și neautorizați este unul ridicat, ne atenționează producatorii români. Experții susțin că ar putea face mai mult rău decât bine, mai ales dacă nu folosim corespunzător substanțele care ar trebui, teoretic, să ne protejeze.
Producătorii solicită autorităților, comercianților și clienților să evite cumpărarea de produse neautorizate, care, pe lângă faptul că nu oferă o protecție reală, pot provoca, de asemenea, pericole reale pentru sănătate.
Cum identificăm dezinfectanții care reprezintă un pericol pentru sănătate
Acești dezinfectanți reprezintă o amenințare reală pentru sănătatea publică și sunt ușor identificați prin câteva elemente simple - produsul este lipicios, lasă urme pe recipientul de depozitare și este mai greu de uscat. În plus, poate face și mâinile calde sau iritante.
Experții afirmă că: ,,Există lacune serioase în privinţa utilizării soluţiilor de protecţie sanitară. Chiar dacă au acces la produse de calitate, sunt multe cazurile în care acestea sunt folosite incorect, fapt care le scade din eficienţă şi creşte riscul îmbolnăvirilor’’.
Se pare că, în prezent, mulți producători sau instituții publice au ales să folosească dezinfectanți „fără nume” doar pentru că este avantajos din punct de vedere financiare, prețul fiind mult mai mic. Deși recent au fost efectuate inspecții ample pentru depistarea produselor contrafăcute și a comercianților ilegali, există încă pe piață produse nocive pentru sănătatea publică. Aceștia includ dezinfectanții, care nu îndeplinesc toate cerințele de calitate și protecție a sănătății stipulate.
Ca urmare, s-a ajuns ca numărul companiilor cu cazuri de îmbolnăvire se crească semnificativ, iar pericolul, dincolo de cel sanitar este ca companiile să intre într-o criză, ceea ce are un impact major asupra lanțului economic. Din această cauză, producătorii români au început să lucreze din greu pentru a înființa o asociație, care să le reprezinte interesele.
Totodată, ei lansează și un apel public pentru a solicita oamenilor de afaceri și publicului să folosească numai dezinfectanți autorizați de Ministerul Sănătății.