Persoanele fară asigurare medicală vor primi analize şi tratamente gratuite. Ce prevede legea
Publicat pe 01.11.2022 la 08:23 Actualizat pe 01.11.2022 la 08:23
Persoanele care nu sunt asigurate medical au de câștigat. Aceștia vor beneficia de anumite analize și tratamente gratuite. Legea, adoptată de curând, prevede și alte facilitați de care vor putea beneficia aceștia. Care sunt schimbările.
- Persoanele neasigurate medical vor primi analize şi tratamente gratuite
- Ce prevede legea
Persoanele neasigurate medical, analize şi tratamente gratuite. Proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului 37/2022 referitor la reforma în domeniul sănătății a fost adoptat, de curând, de Camera Deputaților.
Persoanele neasigurate medical, analize şi tratamente gratuite
Proiectul de aprobare a Ordonanței Guvernului 37/2022, referitor la reforma în domeniul sănătății, a fost adoptat, în urmă cu puțin timp, de Camera Deputaților. În acest fel, persoanele fară asigurare medicală vor putea să beneficieze de anumite analize și tratamente gratuite.
Mai mult de atât, legea prevede că persoanele neasigurate să beneficiaze de aceleaşi servicii, precum persoanele asigurate. Așadar, pe lângă efectuarea testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi/sau HIV, ulterior, aceștia vor beneficia și de acces la terapiile specifice.
În acest fel, proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri şi clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate. Scopul acestora este să îmbunătățească activitatea şi a managementul din acest domeniu.
Alte schimbări privind Ordonanței Guvernului
Pe lângă acestea, Ordonanţa prevede asigurarea finanţării cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sănătăţii şi clarificarea modului de decontare a medicamentelor. Acestea sunt valabile pentru bolnavii care sunt eligibili la tratament în străinătate.
Mai mult de atât, se stabileşte modificarea pachetului minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, prin completarea cu servicii medicale de asistenţă medicală primară. Fondurile pentru plata acestor noi servicii medicale vor fi suportate prin transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Fondurile necesare pentru plata acestor servicii medicale se suportă de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii. Acesta va fi sub formă de transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Un alt amendament prevede că salariile directorilor INSP şi INMSS nu pot fi mai mici decât cele ale medicilor din subordine, majorat cu 10%, respectiv cu 7,5%.
CITEȘTE ȘI: Cum ar putea fi limitat numărul buletinelor făcute pe aceeași adresă. Ce s-a anunțat