Persoanele vaccinate anti-COVID, protejate împotriva noilor tulpini ale virusului. Ce studii dovedesc acest lucru
Publicat pe 21.01.2021 la 09:55 Actualizat pe 21.01.2021 la 16:39
Apariția noilor tulpini ale coronavirusului a neliniștit publicul larg. Din fericire, îndoielile cu privire la eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 în cazul noilor variante ale virusului nu își au locul, potrivit unor studii publicate marți. Cercetările arată că serul protejează și împotriva noilor tulpini.
- Studiile dovedesc că persoanele vaccinate anti-COVID sunt protejate și împotriva noilor tulpini.
- Ce spun cercetătorii
Studiile arată că cei care s-au vaccinat anti-COVID-19 au dobândit imunitate și la noile variante ale virusului. Potrivit CNN, s-a ajuns la această concluzie după ce două echipe de cercetători au testat două dintre noile tulpini ale coronavirusului în contact cu plasma recoltată de la persoanele care au primit ambele doze ale vaccinului Moderna sau Pfizer/BioNTech.
Cele două mutații, cea din Marea Britanie și cea din Africa de Sud, au redus imunitatea oferită de vaccinul anti-Covid, dar nu au eliminat nivelul de anticorpi.
Vaccinul anti-COVID protejează împotriva noilor tulpini ale virusului
Doctorul Michel Nussenzweig de la Universitatea Rockefeller a condus o echipă care a testat plasma preluată de la 20 de persoane cărora li s-au administrat două doze de vaccin.
S-a descoperit că vaccinurile au produs răspunsuri puternice la anticorpi, precum și celule care continuă să producă anticorpi noi pentru câteva luni sau chiar ani. Deși anumite mutații ale virușilor au fost „ratate” de diferite tipuri de anticorpi, organismele voluntarilor au trimis mai multe tipuri de anticorpi asupra virusurilor.
Vaccinurile, modificate pentru orice eventualitate
Cea de-a doua echipă, condusă de Ugur Sahin, cel care a contribuit la inventarea vaccinului BioNTech, a testat vaccinul împotriva tulpinii noi apărute în Marea Britanie.
Experții au transmis că nu au găsit ”nicio diferență semnificativă din punct de vedere biologic în activitatea de neutralizare”, dar au menționat că „ar fi prudent” să înceapă modificarea vaccinului, pentru a obține un rezultat cât mai bun.
Până acum, în România a fost confirmat un singur caz cu o nouă tulpină a virusului. Este vorba desre o femeie de 27 de ani, din Giurgiu, care s-a infectat cu tulpina nouă descoperită în Marea Britanie.