Peste un milion de sticle de suc pentru copii au fost retrase din magazine din cauza unei substanțe periculoase
Publicat pe 16.08.2021 la 09:49 Actualizat pe 16.08.2021 la 09:53
1,5 milioane de sticle de suc pentru copii au fost retrase din mai multe hypermarketuri din țară și vor fi distruse. Acestea au fost retrase din cauza unei substanțe cancerigene destul de periculoasă.
- Au fost retrase 1,5 milioane de sticle de suc pentru copii
- Substanța este cancerigenă
Două sortimente consumate în general de copii ar fi contaminate cu oxid de etilenă, o subtanță cancerigenă, interzisă în Uniunea Europeană. Chiar dacă cantitatea este destul de mică și nu poate fi detectată nici la aparate, autoritățile au hotărât să elimine orice risc.
Este vorba de 13 loturi de suc Figo de 300 ml, cu aromă de portocale și mandarine care au termenul de expirare valabil până în iulie, anul viitor, și alte cinci loturi de suc cu multivitamine.
Retrase din magazine mai sunt si două sortimente de suc Fruit&Friends la 2 litri cu aromă de portocale și încă patru cu portocale, mere și piersici, care expiră anul viitor în lunile martie și aprilie.
„Este vorba de o depăşire de oxid de etilenă în aditivul introdus în extractul de fructe, care la rândul său a fost introdus în aceste sucuri. În urma analizelor efectuate pe aceste tipuri de sucuri, nu a fost identificat acest oxid de etilenă, dar pe principiul precauţiei s-a dispus retragerea de pe piaţă, mai ales că sunt sucuri care sunt consumate în general de copii”, a declarat Mihai Ponea, directorul general de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru siguranța alimentelor .
Oxidul de etilenă este o substanță cancerigenă și este interzisă în toată Uniunea Europeană. Substanța nu a fost identificată în sucurile vizate pentru că este sub limita pe care care aparatele o pot detecta, însă un aditiv care se află în aceste băuturi este contaminat cu oxid de etilenă. De aceea în ultimele săptămâni au fost retrase și mai multe sortimente de înghețată.
„Nu există un nivel sigur pentru consumator, nu există un nivel sigur pentru mediu şi de aceea acest produs este interzis în UE. Poate provoca mutaţii, este un perturbator neuro-endocrin redutabil. Efectele sunt cumulative, sunt dezvoltate în timp”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iași.
Sucurile sunt în ambalaje colorate, astfel că sunt băute de cei mai mulți copii.
Care sunt sancțiunile pentru magazinele vizate care nu vor respecta decizia
Inspectorii ANSVSA verifică dacă magazinele au respectat legilasția și au retras produsele.
Prima sancțiune acordată este o amendă în valoare de 30.000 care poate ajunge la 40.000 de lei. La două abateri supermarketul care nu a respectat legislația va fi închis pe o perioadă de 6 luni.
„Am dat multe amenzi, pentru că în special supermarketurile nu afişează la intrarea în magazin sau în loc vizbil la raionul de sucuri aceste produse, astfel încât consumatorul să îl poată identifica”, a mărturisit inspector ANSVSA.