Plata after-school pentru copiii de grădiniță și școală primară, decontată de stat! Cum se vor acorda tichetele valorice
Publicat pe 28.07.2020 la 10:50 Actualizat pe 28.07.2020 la 13:03
Plata after-school pentru copiii de grădiniță și școala din ciclul de învățământ primar vor fi decontate de stat. Noua lege emisă indică modul în care se vor acorda tichetele.
- Programul „Școală după școală„ vine în ajutorul tuturor preșcolarilor și școlarilor până în clasa a IV-a
- Tichetele valorice vor fi acordate de stat.
Preșcolarii, dar și elevii din ciclul primar vor beneficia de programe after-school finanțate de stat. Proiectul de lege a fost adoptat luni de Senat și prin acesta, Ministerul Educației va emite tichete valorice pentru a deconta serviciile oferite de școli.
Tichetele valorice sunt netransferabile și sunt utilizate strict în scopuri educaționale. Acestea sunt obținute la cererea părinților, iar valoarea fiecăruia este stabilită în funcție de indicatorul social de referință și se indexează anual cu indicele de inflație.
Prin urmare, tichetul va fi un ajutor pentru fiecare elev care optează pentru un program after-scool și cuantumul va acoperi, integral sau într-o anumită măsură, valoarea cerută de școli sau de organizațiile non-guvernamentale care îi vor avea în grijă pe copii.
Cele mai importante prevederi ale proiectului:
Statul finanțează programul „Școală după școală” (SDS) pentru preșcolarii și elevii din ciclul de învățământ primar, ai căror părinți sau tutore legal solicită acest lucru, prin ticetele educaționale ale căror valori se vor stabili în funcție de indicatorul social de referință și este de 0,8 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în program.
Persoanele îndreptăţite optează pentru aceste tichete educaţionale în scris, individual pentru fiecare copil, la sfârşitul fiecărui an şcolar sau la momentul înscrierii copilului la şcoală sau la grădiniţă pentru noul an şcolar.
Tichetele educaționale pot fi folosite strict pentru decontarea serviciilor de after-school și suntnetransferabile altor persoane. În cazul abaterii de la reguli, persoanele în cauză vor plăti contravaloarea tichetelor.
Finanţarea acordării tichetelor educaţionale se face din bugetul de stat. Achiziţia tichetelor educaţionale se realizează de către inspectoratele şcolare, în urma centralizării cererilor depuse de către persoanele îndreptăţite potrivit prezentei legi şi se distribuie către unităţile de învăţământ la care sunt înscriși copiii.
Decontarea tichetelor educaţionale se face de către organizatorul programului “Şcoală după şcoală”.
Legea va intra în vigoare din toamnă, pentru anul școlar 2020-2021.
Citește și:Tânără de 15 ani, în închisoare, deoarece nu și-a făcut temele pentru școală la timp!