Plățile cash vor fi limitate! Parlamentul European şi statele membre ale UE au ajuns la un acord
Publicat pe 19.01.2024 la 17:55 Actualizat pe 19.01.2024 la 17:55
Au fost anunțate noi măsuri în ceea ce privește limitarea plăţilor cash. Ei bine, Parlamentul European şi statele membre ale UE au ajuns la un acord. Plățile cash peste 10.000 de euro vor fi interzise. Iată decizia luată și care este scopul acesteia!
- Plăţile cash peste 10.000 de euro vor fi interzise
- Decizia luată la nivelul UE
Plăţile cash peste 10.000 de euro vor fi interzise. Această decizie a fost luată, de curând, cu obiectivul de corela reglementările existente în cele 27 de state membre, dar şi pentru combaterea spălării banilor.
Plăţile cash peste 10.000 de euro vor fi interzise
Mai mult decât atât, în unele ţări, printre care și Franţa, dispun deja de reglementări mai stricte decât noile dispoziţii europene cu privire la plăţile cash. De cealaltă parte avem și alte state, cum ar fi Austria sau Germania, acolo unde plăţile cash erau până acum nelimitate.
În acest fel, încheiat după doi ani şi jumătate de negocieri şi care urmează să între în vigoare în acest an, această decizie face parte dintr-un articol al cărui scop este să îmbunătăţească lupta împotriva finanţării terorismului.
Uniunea Europeană vrea să combată spălarea banilor şi finanţarea terorismului
Totodată, această nouă legislaţie armonizează şi înăspreşte reglementările pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului impuse băncilor, agenţiilor imobiliare sau cazinourilor.
Schimbări majore urmează și în rândul criptomonedelor. Astfel, acestea vor viza, în același timp, atât comerţul cu produse de lux, metale preţioase, bijuterii, ceasuri , cât şi cel cu maşini, avioane private sau iahturi.
Cluburile de fotbal profesioniste şi agenţii, vizaţi de noile reglementări
Și asta nu este tot. Dacă vorbim despre cluburile de fotbal profesioniste şi agenţii acestora, și ele vor fi vizate de această schimbare. Însă, acest lucru va avea loc după o perioadă de tranziţie de cinci ani de la intrarea în vigoare a textului, deci începând din anul 2029.
În luna decembrie a anului 2023, Parlamentul European şi statele membre UE au aprobat înfiinţarea unei Agenţii UE împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului. Astfel, găzduirea sediului acestei organizaţii este râvnit de mai multe ţări, inclusiv Franţa şi Germania.
Concret, această nouă agenţie, care este desemnată prin acronimul anglofon AMLA (Anti-money Laundering Authority), urmează să supervizeze şi să coordoneze autorităţile naţionale pentru a detecta şi combate mai bine activităţi transfrontaliere care ridică semne de întrebare.
Amintimc a pachetul de măsuri a fost propus de către Comisia Europeană în iulie 2021.