Poliția a închis mai multe posturi de radio. Cum s-a ajuns în această situație
Publicat pe 14.03.2023 la 11:00 Actualizat pe 14.03.2023 la 11:05
Autoritățile au închis mai multe posturi de radio din București. Polițiștii au descoperit că acestea funcționau clandestin. Cum s-a ajuns în această situație și ce au spus autoritățile.
- Poliția a închis mai multe posturi de radio
- Cum s-a ajuns în această situație
Autoritățile au închis mai multe posturi de radio din București. Polițiștii au descoperit că acestea funcționau clandestin.
Poliția a închis mai multe posturi de radio
În această dimineață, polițiștii din Capitală au început căutările la locuința unui bărbat. Acesta opera clandestin mai multe posturi de radio.
Autoritățile susțin că, în perioada 2021-2023, individul în cauza, a emis în mod neautorizat programe de radiodifuziune pe frecvența 107,8 MHz. Acesta a fost denumit în mod generic Radio Fun, Radio Hit Fm și Radio Power.
Individul s-a folosit de dispozitive artizanale de emisie-recepție, pe care polițiștii le-au găsit în locuința acestuia.
”În această dimineață, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice - Sector 4, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, efectuează percheziții domiciliare, în două locații din municipiul București. În această cauză, se efectuează cercetări într-un dosar penal față de o persoană bănuită de săvârșirea infracțiunii de transmisie a serviciilor de radiodifuziune fără licență de emisie sau licență de utilizare a frecvențelor radio în sistem digital terestru, în formă continuată.
În urma probatoriului administrat, a reieșit faptul că, în perioada iulie 2021 - ianuarie 2023, persoana bănuită, utilizând o antenă de emisie montată pe terasa blocului unde locuiește, ar fi emis de mai multe ori radio neautorizat ce conținea programe de muzică, activitate ce presupunea și intrarea în legătură directă cu ascultătorii. În urma perchezițiilor, au fost identificate dispozitive pe care bărbatul le-ar fi utilizat în activitatea infracțională și au fost identificate și ridicate probe și mijloace materiale de probe.
Cel în cauză a fost depistat, urmând a fi condus la audieri, pentru continuarea verificărilor. Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 4, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 96 al. 1 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002.
Acțiunea beneficiază de sprijinul reprezentanților Autorității Naționale pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații. Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”, a susținut Poliția Capitalei.
Redacția Europa FM a fost evacuată de urgență
În urmă cu câteva săptămâni, emisia a fost oprită la redacția postului de radio Europa FM. Motivul întreruperii a fost declanșarea unei alarme de incendiu care a pornit în clădire.
Anunțul a fost postat la scurt timp, chiar pe pagină de Facebook a redacției, acolo unde s-a explicat motivul pentru care emisiunea a fost pusă în pauză.
„Din cauza unei alarme de incendiu care a pornit în clădirea în care emite Radio Europa FM, toată echipa redacțională a fost evacuată. În consecință, Jurnalul Europa FM de la ora 13:00 nu va fi emis.
De asemenea, emisiunea România în Direct va fi difuzată cu întârziere. Ne cerem scuze și vă așteptăm pe frecvențele Europa FM imediat ce se va rezolva situația. Mulțumim!”, a anunțat redacția Europa FM, într-un mesaj postat pe Facebook.
CITEȘTE ȘI: Redacția Europa FM a fost evacuată de urgență. A pornit alarma de incendiu în clădirea în care emite