Poliția Română trage un semnal de alarmă! Oamenii trebuie să fie atenți la fraudele online
Publicat pe 17.06.2023 la 14:31 Actualizat pe 17.06.2023 la 14:31
Poliția Română trage un semnal de alarmă! Oamenii ar trebui să fie foarte atenți cu privire la fraudele online. Acestea se comit pe internet prin metoda phishingului, iar victimele se abordează cu această metodă prin SMS, e-mail sau voice phishing. Iată ce au transmis autoritățile din țara noastră!
- Poliția Română trage semnale de alarmă
- Mare atenție la fraudele din mediul online
Noile metode de fraudă determină persoanele care le primesc să transmită atacatorilor date personale, bancare sau date de autentificare. Ei bine, în acest caz, Poliția Română trage un semnal de alarmă!
Poliția Română trage un semnal de alarmă cu privire la fraudele online
Potrivit IGPR, metoda phishing este o amenințare veche din intermediul sistemelor informatice, iar în prezent se dezvoltă pe zi ce trece și este întâlnită tot mai des în sesizările penale. Prin SMS sau e-mail, autorii falsifică identitatea unei entități de încredere, de exemplu a unei bănci sau a unei companii. Ei fac asta prin utilizarea numelui, logo-ului și aspectului vizual autentic, astfel că aceștia crează site-uri web false, dar care seamănă izbitor cu cele adevărate.
Mai mult decât atât, autorii transmis mesaje sau e-mailuri false victimelor și fac trimitere la site-urile false create de aceștia. Ei folosesc tehnici de manipulare psihologică, de exemplu inducerea fricii, a unei urgenței sau a unei curiozități și astfel reușesc să determine persoanele să reacționeze prompt și să furnizeze informațiile solicitate de autori. Ceea ce le dă încredere utilizatorilor este că site-urile web false seamănă foarte mult cu cele originale.
Ce alte variante de phishing sunt întâlnite în online
Polițiștii au precizat faptul că există și alte variante de phishing în online, după cum urmează:
-Vishing (voice phishing). În cazul acestei metode, autorii poartă convorbiri la telefon cu persoanele pe carele atacă și pretind că sunt reprezentanți ai unor entități private. Aceștia reușesc să obțină date personale sau informații financiare de la persoanele pe care le sună.
-Spear Phishing. În cazul acestei metode, atacatorii personalizează mesaje și le fac să fie cât mai autentice. Ei vorbesc cu persoane direct vizate și creează mesaje personalizate. Astfel, ei reușesc să câștige încrederea celor cu care vorbesc.
Ce recomandări face Poliția Română
Poliția Română face câteva recomandări cu privire la transmiterea informațiilor:
-informațiile de identificare personală, cum ar numele, prenumele, C.N.P.-ul, adresa, numărul de telefon, data nașterii, dar și alte detalii personale pot fi utilizate de autori pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau alte servicii.
-informațiile cu privire la conturile bancare sau datele financiare. Acestea pot fi utilizate de către autori pentru a efectua tranzacții frauduloase sau pentru a accesa în mod ilegal fondurile persoanelor vătămate.
-informațiile de autentificare. Aceste date permit atacatorilor să acceseze ilegal conturile private ale persoanelor și le exploatează în diferite feluri.
-informațiile confidențiale de afaceri. Atacatorii pot obține informații confidențiale și le pot utiliza în scopuri de șantaj, concurență neloială sau alte infracțiuni informatice.