Polițistul care a abandonat-o pe Alexandra Măceșanu în casa „Monstrului din Caracal”, salvat de judecători / Nu prea a greșit când a lăsat-o pe copilă în mâinile criminalului
De Narcis Voica.
Publicat pe 07.02.2022 la 23:40
Actualizat pe 07.02.2022 la 23:40
După doi ani, timp în care au judecat de două ori dosarul, magistrații au decis că polițistul care a „ajutat-o” pe Alexandra Măceșanu să fie violată și ucisă nu a greșit prea mult, așa că l-au premiat cu diminuarea pedepselor, pentru a se întoarce cât mai rapid în fotoliul de șef și a putea aplica „rețeta Măceșanu” și în alte cazuri.
- Judecătorii au decis: comisarul care a lăsat-o pe Alexandra Măceșanu să fie violată și ucisă a procedat aproape ca la carte
- Ofițerul a fost recompensat cu diminuarea sancțiunilor
- Polițistul, care e soțul unei grefiere de la Judecătoria Caracal, poate aplica „rețeta Măceșanu” și în alte cazuri
Comisarul Constantin Pistol - care a lăsat-o pe Alexandra Măceșanu să fie violată și ucisă de Gheorghe Dincă - se poate întoarce în fruntea Biroului Judiciar, pentru a ajuta și alte victime, după modelul Caracal. Zilele trecute, judecătorii au dat o hotărâre definitivă, prin care salută modul în care Constantin Pistol a procedat în cazul criminalului Gheorghe Dincă, pe care l-a lăsat să ducă la bun sfârșit faptele abominabile. Întrucât lăsarea Alexandrei Măceșanu în mâinile lui Dincă a fost ceva aproape normal, în opinia magistraților, aceștia au decis să reducă sancțiunile prin care șefii amânau promovarea comisarului și îi interziceau să ocupe funcții de conducere pe o perioadă de trei ani.
„Admite cererea de chemare în judecată în parte; anulează în parte actele administrative contestate, respectiv dispoziţia Inspectorului General al Poliţiei Române nr. 1495/11. 02. 2020, Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. II/624/1. 04. 2020, Încheierea Consiliului de Disciplină nr. 974881/3. 02. 2020, raportul de cercetare prealabilă a faptelor nr. 511480/DIC/S2/CA/6. 12. 2019 în ceea ce priveşte durata sancţiunii aplicate. Menţine sancţiunea disciplinară a amânării promovării în grade profesionale sau funcţii superioare aplicată reclamantului prin actele administrative contestate, însă reduce durata acestei sancţiuni de la 3 ani la 18 luni”, a decis instanța.
În timp ce comisarul Pistol, bărbat de grefieră, se poate întoarce în fruntea polițiștilor din Caracal, ca să îi conducă, legea prevede sancțiuni pentru plătitorii de taxe care ignoră o persoană aflată în pericol. Conform legii, „omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”. Totuși, Codul Penal prevede și că „fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa”. Pistol nu a fost niciodată acuzat de fapta de mai sus, lucru ce sugerează că fie a procedat corect lăsând-o pe Alexandra Măceșanu să fie omorâtă, fiindcă așa se face, conform manualului, fie a demonstrat că i-a fost frică să intervină, ca să nu îi facă Gheorghe Dincă ceva.
SPYNEWS a dezvăluit, în urmă cu doi ani, că ofițerul Constantin Pistol, ultima persoană care a vorbit la telefon cu Alexandra Măceșanu, fata violată, ucisă și incendiată de Gheorghe Dincă, are o problemă de comunicare chiar și cu propria soție. Ofițerul de poliție și nevasta acestuia, grefieră la Judecătoria Caracal, au semnat niște declarații de avere buclucașe, oferind informații contradictorii cu privire la bunurile comune, dar și cu privire la conturile bancare și veniturile încasate. Cunoscând prevederile art. 292 din Codul Penal, care pedepsește falsul în declarații cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, polițistul Pistol a susținut că deține un teren intravilan de 2.184 mp, cumpărat în 2005, în timp ce grefiera Mihaela-Ioana Pistol a susținut că familia ei nu are niciun teren.
La rubrica „Bunuri imobile”, judiciaristul care împarte legea în Caracal a susținut că deține un autoturism și o autoutilitară, însă nevasta de la Ministerul Justiției a declarat că familia ei are doar un autoturism. Cum a reușit judiciaristul să ascundă ditamai mașina de nevastă și, mai ales, unde, doar el știe! Cert este, însă, că soția lui nu știa de existența vehiculului. Cei doi reprezentanți ai legii nu s-au înțeles nici măcar în privința datoriilor. În timp ce angajatul Ministerului Afacerilor Interne a declarat că are un credit de 50.000 de euro la o bancă, nevasta angajată a Ministerului Justiției a susținut că aceleași datorii la o altă bancă. De asemenea, în timp ce polițistul a susținut că în anul anterior a încasat 46.138 lei, grefiera i-a tăiat puțin din leafă, susținând că soțul ei a câștigat doar 44.964 lei.
Sesizată de SPYNEWS, Agenția Națională de Integritate a efectuat o anchetă și a decis să îl ierte pe Pistol, pe motiv că acesta nu a fost rău intenționat când a comis falsul în declarații, ci a fost doar neatent. Așa că i-a recomandat că nu mai mintă data viitoare.