Povestea halucinantă a statuii „Uriaşa” din Cimitirul Eternitatea. Legenda care a fascinat Iaşiul

Povestea halucinantă din spatele statuii „Uriaşa” din Cimitirul Eternitatea. Legenda care a fascinat Iaşiul © bzi.ro

Statuia "Uriaşa" din Cimitirul Eternitatea a fascinat Iaşiul! Toţi o ştiu, puţini cunosc însă povestea din spatele monumentului. 

Statuia "Uriaşa", după cum este cunoscută de ieşeni, se află pe o alee lăturalnică din cel mai mare cimitir din oraş. Străjuită de doi copaci, "Uriaşa" ascunde o poveste fascinantă.

Una dintre cele mai vehiculate legende spune că lucrarea o întruchipează pe fiica unui ieşean, care a suferit de gigantism. Tatăl ei ar fi împuşcat-o din această cauză şi, pentru ca amintirea ei să rămână vie, ar fi făcut acea statuie în Cimitirul Eternitatea. 

Conform unei alte legende, "Uriaşa" o reprezintă pe o tânără care sufoca pe oricine strângea în braţe. Acesta ar fi fost şi motivul pentru care a sfârşit ucisă.

Printre localnici mai există poveşti care spun că uriaşa a fost batjocorită de copii pentru aspect şi închisă într-un loc întunecat. După ce a scăpat, ar fi încercat să omoare o persoană, moment în care tatăl ei a i-a luat viaţa.

Adevărul despre statuia "Uriaşa"

Legendele însă, rămân doar legende. Statuia a fost cumpărată de la un vienez de Vasile Beldiman şi aşezată la cavoul familiei Rosetti. În prezent, proprietarul criptei familiei Rosetti şi totodată al statuii este anticarul ieşean Dumitru Grumăzescu.

Oamenii care au trecut pe lângă ea au ţinut să-şi "marcheze teriotoriul". Aşa a ajuns Uriaşa decorată cu fel de fel de cuvinte. În ultimii ani, tot mai mulţi tineri îndrăgostiţi au făcut din cavoul familiei Rosetti loc de întâlnire şi au pictat gâtul, palmele şi rochia operei cu fel de fel de cuvinte precum iubire, sănătate sau fericire.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro