Povestea impresionantă de viață a lui George Enescu. Cine i-a dat, de fapt, numele „Jurjac” marelui compozitor român
Publicat pe 08.10.2022 la 12:23 Actualizat pe 08.10.2022 la 12:23
George Enescu este o adevărată legendă a muzicii din România. Povestea impresionantă de viață a marelui compozitor. Cine i-a dat numele de „Jurjac”, dar și cât de mult s-a implicat pentru a promova arta din țara noastră. Iată ce se știe despre el.
- Povestea de viață a lui George Enescu
- Ce se știe despre marele compozitor
George Enescu este unul dintre cei mai importanți muzicieni români din toți anii. A fost compozitor, dirijor, pedagog, compozitor, violonist și pianist. Artistul s-a născut pe data de 19 august 1981 și a murit la vârsta de 73 de ani, pe 4 mai 1955. Iată ce poveste impresionantă de viață a avut.
Povestea de viață a lui George Enescu
Marele compozitor român a fost fiul Mariei, fiica unui preot, și a lui Costache Enescu. A fost al optulea copil din familie și a pierdut cinci frați din cauza unei epidemii de angină difterică. La doar patru ani, George Enescu scria, citea și calcula.
Tot la trei ani, marele artist a început să cânte la vioară cu ajutorul tatălui său, iar ulterior s-a inspirat de la un lăutar din Dorohoi. În anul 1886, George Enescu a scris prima lui lucrare, numită „Țara Românească, operă pentru vioară și pian”.
Cel ce l-a ajutat la început, în muzică, a fost compozitorul Eduard Caudella. Deși puțini știau, cea ce l-a numit pentru prima oară „Jurjac” a fost Lydie Cedere, o guvernantă din Franța, care s-a ocupat de educația lui.
Părinții lui George Enescu au divorțat atunci când compozitorul era copil. Artistul era foarte pasionat de ceea ce făcea și a urmat cursuri teoretice preedate de Robert Fuchs. Pentru prima oară pe scenă a fost la vârsta de 11 ani, când a avut un concert în Viena.
George Enescu a revenit în țară câțiva ani mai târziu și a avut un concert a Ateneul Român din București. Atunci, compozitorul a intrepreat, cu vioara, lucrări ale unor ariști celebri.
Din anul 1895 până în 1899, George Enescu a studiat Conservatorul, la Paris. A fost primul crator român care a susținut un recital în străinătate. După ce a terminat studiile, artistul a primit o vioră Bernardel, pe care era incripționat și numele lui.
În Primul Război Mondial a susţinut concerte pentru răniți
În perioada în care a izbucnit Primul Război Mondial, George Enescu mergea în spitale și susținea concerte pentru oamenii răniți. Marele compozitor s-a căsătorit cu Maria Cantacuzino, care era considerată drept cea mai frumoasă prințesă din vremea respectivă.
George Enescu a fost înșelat de mai multe ori de partenera lui. După despărțirea de Nae Ionescu, amantul ei, Maria și-a turnat acid pe față.
Muzicianul a fost prezent pe cele mai mari scene ale lumii de-a lungul timpului. George Enescu a fost înmormântat în Cimitirul „Pere Lachaise” din Paris, Franța. În 1956 a fost inaugurat în București Muzeul care îi poartă numele.
Citește și: A murit nepoata lui George Enescu