Povestea pacientului în fază terminală de la Filiaș: „Va fi, cel mai probabil, primul mort infectat al României“

Povestea pacientului în fază terminală de la Filiaș: „Va fi, cel mai probabil, primul mort infectat al României“ © pixabay

Bărbatul aflat în stare gravă la Spitalul din Filiași a fost diagnosticat cu o boală cruntă, în Frnața. A dorit să își petreacă ultimele zile în România, astfel că s-a întors în țară pe 6 martie.

Pacientul, în vârstă de 67 de ani, a fost internat, câteva zile mai târziu, la Spitalul Filiași. Medicii de la spital au cerut să i se facă un test pentru depistarea COVID-19, știind că este vorba despre o persoană întoarsă din străinătate.

Problema a fost că reprezentanții DSP Dolj nu considerat că acest caz "nu corespunde protocolului", deoarece în acea perioadă, Franța nu era considerată zonă roșie. Acum, 23 de cadre medicale sunt în izolare, cu suspiciune de infectare.

Bărbatul locuia în Franța de aproximativ 10 ani, însă, odată cu primirea cruntului diagnostic, cancer pulmonar în fază terminală, a decis că își dorelte să moară la el în țară.

El s-a urcat în avion iar pe data de 6 martie a aterizat pe Aeroportul din Craiova. Alături de el se afla și un asistent social francez. La Filiași a fost transportat cu o ambulanță privată.

“Am vrut să-l transferăm la Craiova, la Oncologie, dar au zis că nu au locuri. L-am introdus într-o rezervă a Compartimentului de Primiri Urgenţe. Am cerut DSP-ului să-l testeze pentru că pacientul ne-a spus că vine din Franţa, dar răspunsul a fost că acest caz nu corespunde protocolului", au declarat mai mulţi medici de la Spitalul din Filiaşi.

La doar 10 zile distanță, bărbatul a făcut febră, astfel că medicii au solicitat din nou DSP-ul să intervină pentru efectuarea unui test. Pe data de 18 martie testul a ieșit pozitiv, potrivit medicilor.

După aflarea rezultatului, bărbatul a fost transportat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Imediat, el a fost internat pe secția de Terapie Intensivă. Mai mult, la ajungerea lui, toată activitatea Compartimentului pentru Primiri Urgențe a fost suspendată.

Conducerea Spitalului Filiași, sancționată penal

"Pacientul transferat la Craiova este în stare gravă. Este în fază terminală. Va fi, cel mai probabil, primul mort infectat al României", spun reprezentanţii DSP Dolj.

Ministerul român al Afacerilor Externe a informat autorităţile franceze despre acest caz, în condiţiile în care bărbatul din Filiaşi a fost adus în România de către un asistent social, care apoi s-a întors în Franţa.

Ancheta epidemiologică este în plină desfășurare, dar, între timp, conducerea Spitalului Filiași a fost sancționată cu dosar penal instituit in rem, pe motiv că nu s-au impus măsuri de precauție și de protecție în unitatea medicală.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro