Povestea Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce nu trebuie să faci în 14 octombrie, când are loc marea sărbătoare
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 14.10.2024 la 09:18
Actualizat pe 14.10.2024 la 09:18
Astăzi, 14 octombrie, are loc una dintre cele mai importante sărbători ale acestui an. Mii de credincioși s-au rugat în ultimele zile la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Iată care este povestea ei și ce tradiții trebuie să respecți în ziua în care Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită.
- Ce tradiții trebuie să respecți de Sfânta Cuvioasă Parascheva
- Care este povestea ei spectaculoasă
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns în ultimele zile la creștinii din România. Astăzi, 14 octombrie, are loc marea sărbătoare, marcată cu cruce roșie în calendar. Sfânta Cuvioasă Parascheva are o poveste impresionantă și este un simbol al creștinismului.
Care este povestea Sfintei Cuvioase Parascheva
Sfânta Cuvioasa Parascheva este prăznuită în fiecare an, iar în aceeași dată mii de credincioși vin cu multe speranțe pentru a se ruga la moaștele ei. S-a născut în Epivat, în secolul XI, într-o familie cu doi copii. Părinții ei erau foarte credincioși și considerați că fac parte din neam bun.
Atât Sfânta Cuvioasă Parascheva, cât și fratele ei, Eftimie, au fost crescuți după principiile creștinești și au primit o educație aleasă pentru acea vreme. Aceasta a intrat la 15 ani într-o mănăstire cu fecioare, iar la vârsta de 20 de ani a ajuns la Ierusalim.
În locul sfânt s-a închinat la Mormântul Domnului, iar mai apoi a locuit câțiva ani într-o mănăstire de călugărițe pustnice situată în Valea Iordanului. Sfânta Cuvioasă Parascheva și-a petrecut acolo timpul rugându-se pentru lume, tinând post și având o minte și o inimă curată.
Ce tradiții trebuie să respecți în această zi
Creștinii respectă câteva tradiții și obiceiuri în ziua în care Sfânta Parascheva este prăznuită. Ziua de 14 octombrie este considerată una de liniște sufletească și rugăciune. În unele zone ale țării se pomenesc persoanele dragi care s-au stins din viață, iar în alte zone se dă pomană pâine din grâu nou și must din struguri culeși din propria grădină.
Conform tradiției vechi, ciobanii află astăzi cum va fi vremea la iarnă, în funcție de poziția pe care o au oile atunci când dorm. Mai exact, dacă acestea dorm separate, atunci va fi o iarnă ușoară și caldă, dar dacă dorm unite, se anunță o iarnă grea.
Ce nu ai voie să faci astăzi
Astăzi este considerată o zi de odihnă pentru creștini. Este interzis să speli haine, să lucrezi câmpul sau să mănânci nuci, poame în formă de cruce sau castraveți. De asemenea, se spune că fetele care spală sau cos în 14 octombrie vor rămâne nemăritate.