Premierul Lodovic Orban, anunț de interes național, în plină criză de corornavirus! Ce măsuri decide pentru populație
Publicat pe 15.03.2020 la 17:55 Actualizat pe 15.03.2020 la 19:23
Premierul Ludovic Orban, aflat în autoizolare la Vila Lac 1, oferă informații noi cu privire la starea de urgență care va intra în vigoare de mâine, în toată țara.
Premierul Ludovic Orban, aflat în autoizolare la Vila Lac 1, oferă informații noi cu privire la starea de urgență care va intra în vigoare de mâine, în toată țara.
Ludovic Orban declară, prin video conferință, faptul că Guvernul și-a îndeplinit toate atribuțiile, la capacitate maximă, chiar și în perioada de criză, dovadă fiind numărul mic de cazuri de coronavirus din România.
De asemenea, premierul investit a mai adăugat faptul că se poat emite acte normative, legi și ordonanțe, menite să ajute populația să treacă cu brio peste perioada grea.
Ludovic Orban mai spune că au fost deja luate măsuri importante de către Comitetul pentru Situații de Urgență, cum ar fi izolarea imediată a tuturor persoanelor care vin din zonele afectate de coronavirus.
Premierul solicită cetățenilor să exercite un comportament responsabil și să respecte toate recomandările specialiștilor din domeniu, fiind foarte important ca oamenii să stea la domiciliu în această perioadă de criză, în vederea protejării împotriva virusului.
În ceea ce privește evoluțiile situației economice, Ludovic Orban spune că epidemia are un impact negativ asupra multor domenii economice. Totuși, la sfaturile președintelui Klaus Iohannis s-a constituit un grup de lucru pentru a se pregăti unele măsuri pentru ajutorarea domeniilor econimice afectate de epidemie.
Ludovic Orban, despre starea de urgență din România
Odată cu anunțul lui Klaus Iohannis privind decretarea stării de urgență, Ludovic Orban a declarat că a cerut tuturor miniștrilor să se ocupe de luarea unor măsuri cât mai potrivite pentru populație.
"La solicitarea președintelui, am cerut fiecărui ministru responsabil, care are nevoie de măsuri speciale, să vină cu aceste măsuri și vreau să asigur cetățenii români că vom lua doar acele măsuri care sunt necesare.", spune premierul.
De asemenea, Ludovic Orban a prezentat nevoile urgente ale țării, din această perioadă de criză.
"E nevoie de medicamente, echipamente de protecție. Avem nevoie de proceduri de achiziții rapide, imediate, prin negociere directă. Avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile care sunt în prima linie a bătăliei. Avem nevoie de o măsură pentru limitarea creșterilor prețurilor.", a declarat Ludovic Orban.
După cum se știe, Ludovic Orban se află în auto izolare, în urma unui contact cu un parlamentar depistat pozitiv cu noul corornavirus.
"Am fost contact al unei persoane diagnosticate pozitiv. E vorba de senatorul Vergil Chițac. Rezultatul testului e negativ, adică sunt sănătos, dar tot am obligația de a sta în izolare 14 zile. Am decis să stau în stare de izolare la Vila Lac 1 pentru că-mi permite să-mi exercit prerogativele de premier. Aici am toate cele necesare pentru a-mi exercita în deplină capacitate toate atribuțiile pe care le am.", a menționat premierul Orban.
Mai mult, premierul Ludovic Orban cere poporului să nu se aprovizioeze peste măsură cu produse alimentare.
"Nu trebuie să vă aprovizionați peste necesitățile normale. Din punctul meu de vedere, nu există riscul unei lipse de produse alimentare dintr-o anumită categorie. Dacă cumpărați mai mult decât de obicei, această cumpărare îi poate lipsi pe alții de ce au nevoie.", mai adaugă premierul.
În ceea ce privește închiderea granițelor, odată cu instaurarea stării de urgență, Ludovic Orban spune că nu poate fi încălcat dreptul cetățenilor la liberă circulație, însă dorește tratarea cu responsabilitate a acestei măsuri.
"Măsurile luate au ținut cont de măsurile luate în țara în care se află acești cetățeni români. Ei vor fi supuși acestei restricții fiindcă există riscul de a fi infectați. Nu am făcut-o pentru că nu le respectăm drepturile, ci pentru că trebuie să îi protejăm pe ceilalți. Cine vine din Italia, spre exemplu, trebuie să intre în carantină, acestea sunt regulile.", a continuat premierul României.
Adevărul despre închiderea Bucureștiului
Premierul Ludovic Orban a explicat și informațiile care au circulat în mediul online, cu privire la închiderea Capitalei, în contextul decretării stării de urgență.
"Nu s-a discutat niciodată problema închiderii Bucureștiului. A fost un fake-news grosolan. Am solicitat să se găsească sursa acestei dezinformări. Discuțiile pe care le-am avut sunt în sensul în care magazinele, farmaciile, au posibilitatea de a se aproviziona cu mărfurile, produsele necesare. Încercăm să găsim toate soluțiile, dar prioritatea noastră e să asigurăm livrarea produselor către zona sanitară, către spitale, către medicii de familie.", a informat Orban.
Și despre sistarea circulației cu metroul și cu celelalte mijloace de transport în comun s-au făcut numeroase speculații, însă premierul a ținut să precizeze că nici acest lucru nu este adevărat.
"În ceea ce privește metroul, niciodată nu am avut pe masă analiza unei decizii de închidere a metroului. Am discutat despre decalarea programului pentru a se evita aglomerarea. Ministerul Transporturilor a dispus reprezentanților Metrorex să asigure dezinfectarea în toate spațiile de la metrou unde există posibilitatea de a atinge anumite suprafețe de către cetățeni. Măsura închiderii metroului e o măsură extremă.", a explicat Ludovic Orban.
Premierul a continuat: "În privința transportului public, STB e în subordinea Primăriei Capitalei și deciziile trebuie luate în funcție de necesitățile reale de transport.".
Despre vaccinul salvator întreabă întreaga lume, însă în România, după cum spune premierul Ludovic Orban, nu au ajuns informații suficient de credibile pentru a ne putea face speranțe.
"În ceea ce privește posibilitatea apariției unui vaccin, nu avem nicio informație credibilă în momentul de față. Și noi încercăm să concentrăm toate eforturile celor care sunt implicați. Avem o preocupare foarte mare în privința capacității de diagosticare rapidă. Procedura de diagnosticare actuală e una care durează destul de mult și care limitează numărul de analize care pot fi făcute de un specialist și de un aparat. E o preocupare la nivel internațional.", a declarat premierul României.