Preoții români cer deschiderea bisericilor în noaptea de Înviere: "Spitalul dumneavoastră funcționează, dar al meu nu"
Publicat pe 03.04.2020 la 00:35 Actualizat pe 03.04.2020 la 00:35
Cu mai puțin de o lună înainte de sărbătorile pascale, preoții cer autorităților să deschidă bisericile pentru ca oamenii să poată celebra Învierea Domnului. Astfel, Arhiepiscopul Tomisului a transmis un mesaj dur în acest sens, iar un preot din Arad i-a trimis o scrisoare secretarului de stat Raed Arafat.
Cu mai puțin de o lună înainte de sărbătorile pascale, preoții cer autorităților să deschidă bisericile pentru ca oamenii să poată celebra Învierea Domnului. Astfel, Arhiepiscopul Tomisului a transmis un mesaj dur în acest sens, iar un preot din Arad i-a trimis o scrisoare secretarului de stat Raed Arafat.
Cu toții eram obișnuiți ca bisericile, în noaptea de Înviere, să fie pline de enoriași. Anul acesta, credincioșii e posibil să fie nevoiți să privească slujbele la televizor și să aprindă lumânările de anul trecut.
Pentru limitarea răspândirii bolii, Guvernul român a decis, prin instituirea unor Ordonanțe Militare, desfășurarea slujbelor, însă fără credincioși. Această decizie a deranjat mai multe fețe bisericești, printre care și pe Înalt Prea Sfințitul Teodosie.
"Iată, numai bisericile sunt închise, celelalte instituții primesc câte unul la distanță, dar nu resping pe nimeni. Nădăjduim să găsim înțelegere apropiindu-se cea mai mare sărbătoare.", a spus el, într-un mesaj video.
Acesta dorește deschiderea bisericilor în noaptea de Înviere. În asentimentul Arhiepiscopului Tomisului este și un preot din Alba, care a trimis chiar și o scrisoare deschisă, destinată secretarului de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat.
"Durerea mea e mare pentru că spitalul dumneavoastră funcționează, dar al meu nu. Dumneavoastră puteţi fi medic, dar eu trebuie să lucrez în izolare. Pacienţii mei îmi aşteaptă tratamentul, dar spitalul e închis.", se arat în scrisoarea preotului.
Preoții cer deschiderea bisericilor
Totuși, majoritatea credincioșilor ar dori să stea acasă în noaptea de Înviere, o expunere la virus fiind ultimul lor gând.
"Ce să fac? Ce face toată lumea. Stai acasă, te uiți la televizor, dacă vrei, neapărat, urmărești slujba și aprinzi o lumânare. Am lumânare de anul trecut și o aprind și credinta e și dacă stăm acasă.", a declarat un enoriaș.
Și Arhiepiscopia Romano-Catolică sfătuiește populația să fie responsabilă și să rămână în case.
"Am pus la dispoziția credincioșilor fiecare să aprindă acasă o lumânare și să o pună la geam. Participarea online la celebrări nu e un ideal, dar asta este, ne face să ieșim dintr-o dimensiune superstițioasă a credinței pe care puteam să o trăim când făceam gesturi automate de religiozitate.", afirmă Francisc Doboş, preot romano-catolic, purtătorul de cuvânt al Arihepiscopiei Romano-Catolice.
Nu doar România a închis bisericile, ci și alte țări de pe Mapamond. De exemplu, bisericile grecești vor fi închise, iar cele din Israel vor fi deschise pentru credincioși iar slujba de la Mormântul Sfântva fi ținută, dar cu anumite restricții pentru evitarea contractării virusului COVID-19.