Presa și rețelele sociale, monitorizate de inteligența artificială. Decizia luată de Ministerul Afacerilor Externe. Cum ar trebui să funcționeze sistemul
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 25.10.2023 la 13:22
Actualizat pe 25.10.2023 la 13:22
Decizie importantă luată de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe. Presa și rețelele sociale vor fi monitorizate de inteligența artificială. Potrivit informațiilor, de curând, MAE a acordat recent un contract în valoare de 3,19 milioane de lei, fără TVA, în urma unei licitații. Iată ce urmează să livreze, mai exact, acest contract.
- Ministerul Afacerilor Externe, contract în valoare de 3,19 milioane de lei
- Un sistem IT avansat bazat pe Inteligență Artificială (AI), livrat în urma contractului
- Scopul? Identificarea, analiza și contracararea dezinformării și a propagandei
3,19 milioane de lei, fără TVA, aceasta este suma pe care Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a acordat-o recent în urma unei licitații pentru un sistem IT avansat bazat pe Inteligență Artificială (AI), cu capacități de monitorizare în timp real a conținutului online pe platformele de socializare, pe site-urile de știri, pe bloguri și pe profilurile unor personalități influente, precum jurnaliști, celebrități și demnitari, scrie profit.ro.
Presa și rețelele sociale, monitorizate de inteligența artificială
Inițiativa reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe are ca obiectiv principal identificarea, analiza și contracararea dezinformării și a propagandei, relatează sursa menționată anterior.
Peste două luni de la data atribuirii contractului, adică pe data de 17 decembrie 2023, potrivit informațiilor, sistemul va deveni operațional.
"Obiectul contractului îl constituie achiziția de servicii IT pentru dezvoltarea unui instrument informatic sub forma unei platforme integrate, bazată pe algoritmi avansați de inteligență artificială pentru analizarea și verificarea conținutului online, ce va putea determina originea acestuia, în vederea detectării, analizării, identificării și combaterii dezinformării din mediul online, contribuind la luarea unor decizii clare pentru contracararea propagandei și dezinformării în mediul online, în domeniile de responsabilitate ale Ministerului Afacerilor Externe", scrie în caietul de sarcini.
Detalii despre cum ar trebui să funcționeze sistemul
Așa cum menționam și anterior, această platformă are ca scop analiza și verificarea conținutului online, determinarea sursei acestuia pentru a identifica, analiza și combate dezinformarea în sfera online, în special în sfera de competență a Ministerului Afacerilor Externe. Datele ar urma să fie colectate din diverse surse, inclusiv de pe platforme de socializare precum Facebook și Twitter, printre altele.
"Sistemul IT va include, printre altele, un modul de colectare a datelor online, de tip COTS sau open source, pentru monitorizarea în timp real a conținutului online (platformelor de social media, site-uri de știri, blog-uri etc.), cu următoarele capabilități:
- segmentare geografică – posibilitatea de separare a datelor/mențiunilor în funcție de țara de origine;
- detecție rapidă – articolele, mențiunile sau postările trebuie detectate într-un interval de maxim 30 minute;
- monitorizare interacțiuni – în măsura în care sistemele sursa permit acest lucru, sistemul trebuie să fie capabil să colecteze statistici cu privire la interacțiunile utilizatorilor cu conținutul monitorizat: număr de vizualizări, like-uri, distribuiri, etc. (sistemul trebuie să includă posibilitatea de a programa reîmprospătarea datelor la intervale de timp, pentru a putea acoperi întreaga durată de viața a unui articol, sau postare);
- să extragă date publice din platforme sociale, cel puțin: Facebook, Twitter, Instagram, minim postări și comentarii pentru fiecare rețea socială, cu și fără a fi nevoie de autentificare;
- să permită extragerea metadatelor asociate unei pagini web: data, autor, keywords, descriere, titlu; (...)”, se arată în documentația procedurii.
Citește și: 20 de țări au impus restricții românilor. Unde nu mai putem să călătorim