Prețul combustibilului are parte de schimbări semnificative pe final de vară. Cât costă benzina și motorina astăzi, 30 august 2023
Publicat pe 30.08.2023 la 09:23 Actualizat pe 30.08.2023 la 09:23
Șoferii din România nu au astăzi parte de vești prea bune în privința combustibilului. Concret, în timp ce benzina stagnează, prețul la motorină crește de la o zi la altă tot mai mult. Cât costă carburantul astăzi, 30 august 2023, la stațiile de alimentare cu combustibil din țară.
- Motorina creşte, benzina stagnează
- Prețul benzinei şi al motorinei în România, astăzi, 30 august 2023
Dacă ultimele zile au adus o ieftinire destul de mare a carburantului, iată că, astăzi, 30 august 2023, motorina are un preț scăzut la mai multe stații de alimentare cu combustibil din țară, în timp ce benzina stagnează. Prețul carburanților în România, astăzi.
Motorina creşte, benzina stagnează
Așadar, conform ultimelor rapoarte, în ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă miercuri 7,14 lei. Acest tip de carburant se găseşte la mai multe staţii din Bucureşti. De cealaltă parte, benzina stagnează la acest preţ de la data de 24 august 2023.
În schimb, la restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 7,15 lei și 7,35 lei.
Însă, pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,60 lei la 8,00 lei.
Totodată, cea mai ieftină motorină standard costă miercuri 7.39 lei şi se găseşte la o staţie Lukoil din Bucureşti, bulevardul Preciziei, nr. 34, Sector 6.
În privința acestui combustibil, la restul stațiilor, cea standard se găsește la prețuri între 7,41 lei și 7,54 lei.
Ei bine, motorina premium a ajuns să coste 7,75 lei cea mai ieftină, preţul ajungând până la 8,04 lei.
Se pare că anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.
De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă
Este deja cunoscut faptul că prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină. însă, ele vin cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urmă unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.
Mai exacat, cotația Platts reprezintă, de fapt, un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. În schimb, aceste cotații Platts nu sunt date publice, în timp ce, pe termen lung, ele tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
În momentul în care când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.