Preţul gazelor crește pe zi ce trece în întreaga Europă. Ce se întâmplă în acest moment
Publicat pe 01.08.2023 la 17:14 Actualizat pe 01.08.2023 la 17:26
Vești proaste pentru români! Se pare că preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut marţi pentru a doua şedinţă consecutiv. Ce se întâmplă în acest moment.
- Preţul gazelor continuă să crească în Europa
- Care este prețul în acest moment
Locuitorii Europei au parte de vești proaste în ceea ce privește gazele. Mai exact, în jurul orei 1:36 p.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 1,48%, până la 28,79 euro pentru un Megawatt-oră. Acest lucru s-a întâmplat după ce în şedinţa precedentă s-au înregistrat un avans de 9,8%.
Preţul gazelor continuă să crească în Europa
Potrivit gestionarului de reţea Gassco AS este vorba despre zăcământul de gaze Troll din Norvegia care a redus capacitatea până dincolo de ce era prevăzut în planul de lucrări de mentenanţă.
Totoata, traderii de gaze urmăresc cu atenţie livrările de gaze din Norvegia. Acest este cel mai important furnizor al Europei, asta după ce opririle repetate ale producţiei au contribuit la creşterile bruşte de preţuri din ultimele luni.
Mai mult decât atât, în ciuda creşterilor de la începutul săptămânii, preţul gazelor naturale rămâne la un nivel redus din perspectivă istorică. Concret, acesta are în vedere rezervele consistente şi cererea redusă de gaze.
Și acestea nu sunt toate informațiile. Ei bine, datele furnizate de Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze de pe continent sunt la un grad mediu de umplere de 86%. Astfel, acesta este un nivel mult mai ridicat decât cel obişnuit pentru acest moment al anului.
Românii vor plăti mai mult pentru energie și gaz
Ultimul anunț al BERD arată clar că nu doar Europa a fost afectată de inflație. Mai exact, afectate au fost și țările din Asia Centrală și Africa de Nord.
Se pare că acesta este și motivul pentru care prețul gazelor și al energiei electrice ar putea să crească din această iarnă, iar oamenii să cheltuie și mai mulți bani pentru facturi.
Mai mult decât atât, cu toate că inflația a scăzut la 14,3% în luna martie, de la 17,5%, băncile au acum rate mai mici, facturile reprezintă încă un pericol pentru bugetul oamenilor.
”În special în ţările mai sărace, gospodăriile sunt sever afectate de crize. Pieţele se aşteaptă la creşterea preţului energiei în această toamnă şi iarnă.”, a declarat Beata Javorick, economist șef, potrivit Reuters, citat de Antena 3 CNN.