Prețul uleiului de măsline s-a majorat din cauza secetei. Producția din Spania se confruntă cu probleme serioase
Publicat pe 05.05.2023 la 11:23 Actualizat pe 05.05.2023 la 12:03
Vești îngrijorătoare pentru români! Preţurile uleiului de măsline au crescut considerabil la nivel mondial. Această consecință este urmarea secetei prelungite din Spania, cel mai are producător al acestui aliment. Cât a ajuns să coste la raft uleiul de măsline.
- Cât costă uleiului de măsline din cauza secetei
- Prețurile s-au majorat la nivel mondial
În ultimele zile, preţurile uleiului de măsline au crescut considerabil. Această majorare are loc la nivel mondial, din cauza unei secetei prelungite în Spania.
Cât costă uleiului de măsline din cauza secetei
Din cazuă condiţiilor meteorologice nefavorabile din Spania, în special a secetei prelungite, prețul uleiului de măsline a crescut.
Mai exact, vremea proastă din ultimele săptămâni a recoltei recente de măsline, din luna octombrie până în februarie, a produs un randament cu 50% mai mic decât producţia obişnuită. În acest fel, prețurile au crescut considerabil la acest aliment.
„Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, a spus analistul specializat în seminţe şi uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland.
Mai mult decată atât, țară din Iberică, situată lângă Portugalia, a avut parte de o criză de vreme foarte uscată în luna martie a acestui an. Astfel, s-au înregistrat doar 36% din precipitaţiile medii lunare.
„Condiţiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că... Spania a produs o recoltă de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone, în scădere faţă de recolta obişnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone”, a mai precizat specialistul Kyle Holland.
Spania se confruntă cu secetă
Spania a înregistrat 36 de luni consecutive de precipitaţii sub medie. Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că recolta viitoare s-ar putea confrunta cu un randament şi mai rău în cazul în care vremea nu se îmbunătăţeşte.
Din anul 2020 și până în prezent prețurile la uleiul de măsline au crescut considerabil, asta după ce cererea acestui produs alimentar a fost puternică în ultimii ani.
„Declanşarea războiului din Ucraina, care a creat o penurie globală de ulei de floarea-soarelui, a mărit şi mai mult cererea de ulei de măsline”, a adăugat Kyle Holland.