Prețul unei consulații la medicul de familie începând cu 1 februarie 2024. Românii, nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare
Publicat pe 17.01.2024 la 12:07 Actualizat pe 17.01.2024 la 12:07
Prețul unei consulații la medicul de familie se va mări începând cu data de 1 februarie 2024. Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare. Iată cât vor trebui să plătească aceștia!
- Prețul unei consulații la medicul de familie de la 1 februarie 2024
- Românii vor trebui să plătească mai mult
Sectorul sănătății din București se confruntă cu un posibil impas, deoarece medicii de familie amenință că nu vor mai încheia contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru luna februarie a acestui an, asta în cazul în care tarifele de decontare nu vor fi majorate. Care vor fi costurile suportate direct de pacienți.
Prețul unei consulații la medicul de familie
Începând cu data de 1 februarie 2024, pacienții români ar putea fi obligați să achite o taxă pentru consultațiile la medicul de familie, ca urmare a unor modificări semnificative în sistemul de sănătate.
Reducerea tarifului pentru consultațiile specialiștilor de la 30 de lei la mai puțin de 20 de lei a generat nemulțumire atât printre medicii de familie, cât și în ambulatoriile de specialitate, aceștia exprimându-și dezacordul față de condițiile actuale de finanțare.
Ca urmare a acestei consecințe, ei au comunicat că nu vor mai încheia acte adiționale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie București – Ilfov, a afirmat într-o conferință de presă recentă că peste jumătate dintre medicii de familie din București sunt determinați să renunțe la colaborarea cu CNAS.
Prin această măsură, în situația în care sumele decontate de Casa de Asigurări nu vor fi majorate, medicii de familie ar putea continua să furnizeze servicii medicale, dar acestea vor deveni plătite direct de pacienți și nu vor mai fi rambursate. Această decizie ar putea avea un impact semnificativ asupra pacienților, care se bazează pe serviciile oferite prin sistemul de asigurări de sănătate public.
În absența unui acord, mulți pacienți ar putea fi obligați să suporte integral costurile pentru consultații de bază și alte servicii medicale oferite de medicii de familie.
Costul estimat pentru o consultație ar putea începe de la cel puțin 40 de lei. Tarifele pentru o astfel de consultație ar putea atinge un minim de 50 de lei, iar în cazul unor specialiști anume, acestea ar putea urca până la 200 de lei.
De asemenea, conform unor surse din domeniul medical, prețurile pentru investigații imagistice și alte proceduri specializate ar putea suferi o creștere semnificativă, ajungând la sute de lei.
Cum s-a ajuns în această situație
Această situație tensionată vine într-un context în care medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate se pregătesc pentru discuții decisive cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Întâlnirea este programată pentru joi, pe data de 18 ianuarie 2024, și va include prezența unui reprezentant din rândul medicilor de familie, după recenta numire a Valeriei Herdea în fruntea CNAS.
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a subliniat faptul că orice decizie privind furnizarea de servicii medicale contra cost va fi discutată și adoptată la nivel național.
Desigur, deși medicii nu exclud posibilitatea de a oferi servicii cu plată, Sandra Alexiu afirmă ferm că medicii de familie nu au lăsat niciodată pacienții fără servicii medicale.
Citește și: Ce efecte dăunătoare pot avea telefoanele pentru copii. Medicul Vlad Ciurea: ”Sentimentul de plăcere...”