Primele cazuri de infectare cu Omicron, confirmate în România. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății
Publicat pe 05.12.2021 la 09:10 Actualizat pe 05.12.2021 la 09:10
Doi dintre cei 46 de români repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud au fost confirmați cu varianta Omicron a coronavirusului, potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă seară de Ministerul Sănătății.
- Primele cazuri de infectare cu Omicron, confirmate în România
- Anunțul făcut de Ministerul Sănătății
Primele cazuri de infectare cu Omicron, confirmate în România
Doi dintre cei 46 de români repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud au fost confirmați cu varianta Omicron a coronavirusului, potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă seară de Ministerul Sănătății.
În schimb, proba recoltată de la persoana întoarsă din Maroc care a fost confirmată pozitiv pentru COVID-19 nu a ieșit pozitivă pentru Omicron, fiind vorba despre o infecție cu varianta Delta.
Persoanele infectate cu tuplina Omicron s-au întors marți în România cu o cu aeronava trimisă special pentru repatrierea cetățenilor români care au rămas blocați în Africa de Sud după anularea zborurilor. De asemenea, au fost testate pe Aeroportul Otopeni, iar testele au ieșit pozitive pentru COVID-19, astfel că autoritățile au decis secvențierea probelor.
Autoritățile au anunțat, vineri, că probele prezintă suspiciune înaltă pentru varianta Omicron întrucât virusul are mai multe mutații. Ulterior, într-o declarație de presă, noul ministru al sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că debutul procedurii de secvențiere a arătat mai multe mutații, urmând ca tulpina să fie identificată la finalul analizei.
Ce spun medicii despre apariția primelor cazuri confirmate
Medicii spun că apariția primelor cazuri confirmate de Omicron în România nu este surprinzătoare și nu trebuie să ne panicheze, însă este nevoie de responsabilitate individuală, iar purtarea măștii de protecție se poate dovedi o bună măsură de siguranță cel puțin până când vor fi disponibile mai multe date despre virulența acestei noi variante de coronavirus.
„În acest moment, singura variabilă care îngrijorează este rata crescută de transmisibilitate, ceea ce ar putea să ducă la un număr foarte mare de cazuri într-un interval foarte scurt de timp. Nu avem încă informații despre formele de boală pe care le-ar da. În acest moment, datele sunt pozitive, adică ar fi forme ușoare de afectare, dar nu avem date concrete, avem probabil de așteptat câteva săptămâni până cei care se confruntă în acest moment cu cazurile de Omicron să vină cu informații care să poată să ne ajute să conturăm cât mai exact ceea ce avem de făcut legat de măsuri”, a declarat la Digi24 Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București
Citește și: Raed Arafat anunță valul 5 de infectări după sărbători. Noi restricții de săptămâna viitoare