Procurorul condamnat pentru o șpagă de 260.000 de euro, scos din pușcărie după „erorile” colegilor / Noroc incredibil
De Narcis Voica.
Publicat pe 16.11.2022 la 23:38
Actualizat pe 16.11.2022 la 23:38
Cătălin Nicolae Ceort - procurorul de la Parchetul General care a cerut o șpagă de 260.000 de euro ca să mușamalizeze un dosar de evaziune și a încasat prima tranșă, de 30.000 de euro – are niște colegi de nădejde: au comis eroare după eroare, până când l-au scos din pușcărie.
- Procurorul închis pentru o șpagă de un sfert de milion de euro a ieșit din pușcărie
- Procurorul din sala de judecată a „uitat” să facă o contestație, iar DNA s-a trezit prea târziu
- Astfel, datorită colegilor, procurorul șpăgar este liber
Procurorul Ceort a făcut mai multe solicitări de liberare condiționată, pentru a scăpa de pedeapsa de patru ani primită în dosarul șpăgii de un sfert de milion de euro, însă la București a avut ghinion. La Constanța, însă, viața lui Cătălin Ceort avea să se schimbe. „Admite propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, Jud. Constanţa. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului C C N, deţinut în Penitenciarul Poarta Albă, jud. Constanţa, din executarea pedepsei aplicate prin sentinţa penală nr.314/2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, mandat nr.53/2019 al Tribunalului București, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. (...) Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare”, au decis judecătorii constănțeni.
În mod bizar, procurorul aflat în sală a uitat - din greșeală, probabil - să depună contestație. Nici DNA n-a contestat imediat. A mai stat mai bine de trei săptămâni. Așa că, după ce termenul de trei zile era cu mult depășit, DNA a depus contestație după aproape o lună, de parcă n-ar fi cunoscut legea. Iar răspunsul instanței a fost previzibil: contestația a fost respinsă, iar celor de la DNA li s-a explicat că procurorul care a asistat la ședință nu s-a opus măsurii. „Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de către D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva s.p. nr.118/20.01.2022 a Judecătoriei Medgidia pronunţată în dosarul nr. 56/256/2022. Constată că Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia nu a declarat contestaţie împotriva sentinţei penale mai sus menţionate. În baza art.275 alin.3 C.p.p.: Cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, a decis Tribunalul Constanța.
Potrivit DNA, în decembrie 2016, Cătălin Nicolae Ceort, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Urmărire Penală şi Criminalistică, ar fi pretins suma de 260.000 de euro de la un om de afaceri (martor în cauză), cercetat pentru comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani într-un dosar penal aflat în instrumentarea magistratului. În schimbul banilor, procurorul ar fi urmat să dea o soluţie favorabilă în respectivul dosar. Banii ar fi fost pretinşi prin intermediul lui Victor Ignat, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, condamnat pentru complicitate la luare de mită.
„Prin decizia penală nr. 209 din 07.10.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul CEORT CĂTĂLIN NICOLAE, la data faptei procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Urmărire Penală și Criminalistică la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 4 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
Condamnă pe inculpatul IGNAT VICTOR, la data faptei avocat suspendat în cadrul Baroului București, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
În cazul inculpatului Ignat Victor, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Ignat Victor va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Voluntari sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov.
Obligă inculpații Ignat Victor și Ceort Cătălin Nicolae să plătească suma de câte 15.000 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Obligă apelantul intimat inculpat Ceort Cătălin-Nicolae la plata sumei de 400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, anunța DNA, imediat după ce hotărârea a rămas definitivă.