Profesorii ar putea primi „stimulent COVID-19”. Ce sumă de bani ar putea să le fie dată în schimbul riscului de îmbonăvire
Publicat pe 19.10.2020 la 20:45 Actualizat pe 19.10.2020 la 20:45
Profesorii și chiar personalul auxiliar al instituțiilor de învîțământ ar putea primi stimulente pentru COVID-19. Mai exact, aceștia ar putea primi, lunar, o sumă de bani, pentru riscul de îmbolnăvire la care se expun constant.
- Profesorii ar putea primi stimulente de COVID-19.
- Proiectul de lege vine în sprijinul dascălilor, expuși constant riscului de îmbolnăvire.
- Despre ce sumă de bani este vorba.
Profesorii care continuă să își țină cursurile în clase, cât și personalul auxiliar din instituțiile de învățământ preuniversitar şi universitar ar putea primi bani în plus. Este vorba despre un bonus, adăugat la salariu, oferit de stat pentru riscul de îmbolnăvire la care se expun. Proiectul de lege a fost depus de depus de doi deputaţi şi trei senatori PSD și rămâne de văzut dacă va fi sau nu promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Suma de bani pe care ar urma să o primească profesorii
Dacă proiectul de lege va fi aprobat, dascălii urmează să primească, lunar, 2.000 de lei în plus. De asemenea pentru personalul nedidactic şi auxiliar s-ar oferi un stimulent în valoare de 1.500 de lei.
Proiectul de lege a trecut deja de Parlament.
„Profesorii sunt în prima linie şi merită aceşti bani. Este un ajutor similar celui primit de medici care au totuşi şi echipamente de protecţie. Profesorii au numai o mască. Trebuie precizat că aceste sume vor fi primite de cadrele didactice numai pentru orele în care acestea stau cu elevii faţă în faţă, nu şi atunci când se intră în scenariul roşu, cu ore în regim online”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
De asemenea, banii sunt neimpozabili.
Profesorii ar putea primi un stimulent de risc pentru COVID-19, în valoare de 2.000 de lei, dacă proiectul de lege în acest sens va fi promulgat de preşedinte.
„Stimulentul de risc astfel acordat nu se cuprinde în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv a contribuţiei asiguratorii pentru muncă”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Peste 220.000 de profesori şi aproximativ 70.000 de cadre auxiliare din Educaţie ar urma să beneficieze de stimulentul de risc, pe perioada stării de alertă. Făcând un calcul, acest lucru înseamnă că, în fiecare lună, sporul va scoate din bugetul de stat peste o 500 de milioane de lei.