Prognoza meteo pentru luna noiembrie. Trecem de la 30 de grade la lapoviță și ninsori
Publicat pe 01.11.2018 la 10:48 Actualizat pe 01.11.2018 la 11:19
Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru luna noiembrie, iar vremea se anunță cel puțin ciudat. Conform specialiștilor, această lună debutează cu temperaturi neobișnuit de ridicate, urmând ca spre final să ne lovim și de sosirea iernii.
Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru luna noiembrie, iar vremea se anunță cel puțin ciudat. Conform specialiștilor, această lună debutează cu temperaturi neobișnuit de ridicate, urmând ca spre final să ne lovim și de sosirea iernii.
Pentru primele zile ale lunii noiembrie, se anunță temperaturi de până la 30 de grade Celsius. Cum ne apropiem mai mult de sfârșitul toamnei, temperaturile vor scădea și își vor face apariția și lapovița și ninsoarea.
În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2ºC, iar în zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară sub -4 … - 2ºC. Destul de rar, aerul cald venit dinspre bazinul Mediteranei pătrunde până la latitudinea ţării noastre, situaţie în care se pot înregistra temperaturi mari, neobişnuite pentru această lună, ce pot ajunge până în jurul valorii de 30ºC.
CITEȘTE ȘI Vânt puternic în mai multe județe din țară! Metorologii au emis coduri galbene
Regimul precipitaţiilor din noiembrie înregistrează o uşoară creştere faţă de luna precedentă, observându-se o creştere a cantităţilor lunare în sudul şi sud-vestul ţării precum şi în vestul şi nord-vestul acesteia ca urmare a aportului de aer umed dinspre Marea Mediterană. În aceste zone, mediile multianuale, sunt cuprinse între 50 şi 75 l/m2 . Cantităţi lunare, medii multianuale, între 20 şi 50 l/m2 sunt caracteristice Dobrogei, estului Munteniei, Moldovei şi celei mai mari părţi a Transilvaniei. Valori între 75 si 100 l/m2 se înregistrează în zona montană înaltă.
Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din noiembrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 357,9 l/m2 , la Dr. Tr. Severin, în anul 1937. La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 224,5 l/m2 , înregistrată la Bucureşti-Afumaţi, în anul 1966. Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este 146,8 l/m2 (Dr. Tr. Severin, 6 noiembrie 1937). La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii cazută în 24 de ore este de 78,4 l/m2 , înregistrată în 4 noiembrie 1962, la Bucureşti-Filaret.
Sursa: ANM
Dacă vrei să fii la curent cu cele mai noi ştiri din ţară, dar şi din întreaga lume, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem şi pagină de Instagram.
A.P.