Răspuns oficial! Ce înseamnă, de fapt, „deplasare scurtă lângă domiciliu”? Cât au voie românii să se depărteze de domiciliu în această perioadă?
Publicat pe 01.04.2020 la 20:25 Actualizat pe 01.04.2020 la 20:47
Grupul de Comunicare Strategică a realizat un material în care sunt acoperite cu răspunsuri bine documentate mai multe întrebări puse de cetățeni, de când au fost adoptate măsurile prin Ordonanțele Militare.
Grupul de Comunicare Strategică a realizat un material în care sunt acoperite cu răspunsuri bine documentate mai multe întrebări puse de cetățeni, de când au fost adoptate măsurile prin Ordonanțele Militare.
Odată cu măsurile luate prin Ordonanțele Militare emise până în prezent, autoritățile „s-au trezit” cu o serie de întrebări din partea cetățenilor. Într-un material realizat de Grupul de Comunicare Strategică, aflăm și care sunt acestea, dar și răspunsurile.
- Ce înseamnă în kilometri, de pildă, „deplasare scurtă, lângă domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui să alerge doar în jurul blocului sau şi pe străzile alăturate? Care e distanţa maximă permisă?
Răspunsul dat de Grupul de Comunicare Strategică: „Activitățile fizice, sportive, trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim că sunt interzise activitățile fizice colective”.
- Animalele de companie trebuie plimbate doar în jurul blocului sau proprietarii lor pot merge şi în parcurile din apropiere? Cât au voie să se îndepărteze de domiciliu?
Răspunsul dat de Grupul de Comunicare Strategică: „Plimbarea zilnică a animalelor de companie trebuie realizată în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc.”
- Pot să-mi transport cu mașina soția/soțul la/de la serviciu?
Răspunsul dat de Grupul de Comunicare Strategică: „Dacă apreciați că motivul deplasării este unul justificat, puteți face acest lucru completând declarația pe proprie răspundere raportat la prevederea din art.1 lit.d (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie).
După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță. O astfel de situație ar putea fi justificată dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații, etc). Pentru conducătorul auto cu vârsta de peste 65 de ani este recomandabil să evite inclusiv aceste deplasări în afara perioadei de timp 11.00-13.00”.
- Pot să mă deplasez într-o altă localitate pentru a asigura hrană și medicamente unor animale pe care le am în grijă, fără a fi ale mele?
Răspunsul dat de Grupul de Comunicare Strategică: „Nu. Acest motiv nu este prevăzut ca excepție în textul Ordonanței Militare nr. 3, cu excepția prestării acestei activități în context profesional, inclusiv în ceea ce privește activitățile agricole”.
Pentru toate întrebările și răspunsurile oferite de GCS, puteți accesa postarea de mai jos.