Răsturnare de situație în dosarul medicilor acuzați că l-au oxigenat pe artistul Petrică Mîțu Stoian până i-au explodat plămânii / Decizia instanței
De Narcis Voica.
Publicat pe 24.10.2022 la 23:29
Actualizat pe 24.10.2022 la 23:29
Clinica Nera, care a fost amendată în urmă cu un an, pentru mai multe nereguli descoperite după moartea artistului Petrică Mîțu Stoian, a obținut diminuarea sancțiunii la un sfert.
- Clinica Nera a câștigat războiul cu Direcția de Sănătate Publică
- Judecătorii au decis să reducă la un sfert amenda primită în urmă cu un an
- Hotărârea este definitivă
După ce, inițal, a pierdut procesul cu DSP, clinica Nera, care este deținută de o fundație dirijată de Biserica Ortodoxă Română, a obținut zilele trecute o modificare a hotărârii. „Admite apelul formulat de apelanta Clinica Nera SRL împotriva Sentinţei civile nr. 282/10.02.2022 pronunţate de Judecătoria Oraviţa, în contradictoriu cu intimata Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin. Schimbă în parte sentinţa civilă în sensul că admite în parte plângerea contravenţională formulată de petenta Clinica Nera S.R.L. în contradictoriu cu intimata Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin. Anulează parţial procesul verbal de contravenţie seria CS nr. 902/11.11.2021 în ceea ce priveşte contravenţia prevăzută de art. 41 lit. e) din H.G. nr. 857/2011. Reduce amenda aplicată prin procesul verbal de contravenţie seria CS nr. 902/11.11.2021 pentru contravenţia prevăzută de art. 3 lit. e) din H.G. nr. 857/2011 de la suma de 40.000 lei la suma de 10.000 lei. Menţine în rest sentinţa civilă. Obligă intimata la plata către apelantă a sumei de 1790 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Definitivă”.
Imediat după moartea suspectă a artistului Petrică Mîțu Stoian, DSP a efectuat un control și a aplicat Clinicii Nera trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 80.000 de lei: 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor și procedurilor medicale, 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare și 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente, conform legislației în vigoare.
Conform Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, deși Clinica Nera funcționează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deține atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, cinci asistenți medicali, un medic primar de medicină de familie și un medic cu specialitatea ORL, la ora și data controlului (10.11.2021, ora 15.55), medicii nu erau prezenți în unitate, deși aceștia trebuia să se afle acolo, conform orarului afișat, între orele 13 și 18.
De asemenea, la momentul respectiv, DSP preciza: „SC Clinica Nera SRL și Nera Clean Services SRL funcționează ca și cum împreună formează o unitate sanitară cu paturi în care pacienții sunt internați iar Centrul de medicină hiperbară nu deține nici structura și nici personalul necesar. Supravegherea pacienților încetează, astfel, după ședințele de terapie hiperbară, eventualele complicații sau urgențe fiind lăsate pe seama Serviciului Județean de Ambulanță/SMURD. În curtea imobilului existau două autoturisme de tip ambulanță inscripționate cu sigla Fundației Sfânta Irina dar, potrivit notelor de relații ale medicilor din clinică, aceștia nu practică acolo medicina de urgență”.