Rata de abandon din cadrul Universităților din România, în continuă scădere: ”Nu a mai fost nevoie să plătim chiria”
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 13.03.2021 la 21:32
Actualizat pe 13.03.2021 la 21:32
Rata de abandon a facultății a scăzut din ce în ce mai mult față de anii precedenți, iar acest lucru se datorează, în mare parte, cursurilor online, de acasă. Iată cum au contribuit și părinții tinerilor la această scădere drastică și care este situația actuală în universitățile din România!
- Studenții nu au mai renunțat la facultate datorită cursurilor online
- Părinții îi pot supraveghea pe tineri mai ușor în pandemie
Pandemia are și beneficii! Tinerii nu mai renunță atât de ușor la facultate, așa cum se întâmpla prea des în anii trecuți. Rata de abandon din cadrul Universităților din România a scăzut drastic, iar situația este îmbucuroare pentru studenți, dar și pentru părinți și cadre didactice.
Studenții nu au mai renunțat la facultate datorită cursurilor online
Pentru că în ultimul an la cele mai multe facultăți cursurile s-au ținut exclusiv de acasă, părinții au putut să îi monitorizeze mai mult pe tineri, în comparație cu situația în care studenții ar fi fost la mare distanță de casă, cazați în căminele studențești.
Acum 3 ani, la Universitatea de Vest din Timişoara, rata de abandon s-a apropiat şi de 30%. Motivul este clar: mulți boboci își dădeau seama că nu vor să continue, deoarece profilul facultății nu li se potrivește. Tinerii renunțau și începeau anul următor o altă facultate.
După primul semestru al anului universitar 2020/2021, procentul celor care au renuțat la cursuri a coborât până la 9%, comparativ cu 30% din anii trecuți.
Studenții din anul I confirmă faptul că profesorii sunt deschiși în a oferi sfaturi despre carieră și despre profilul care li s-ar potrivi cel mai bine, în conformitate cu aptitudinile și calitățile lor.
Părinții îi pot supraveghea pe tineri mai ușor în pandemie
Mulți studenți renunțau la facultate pentru că erau nevoiți să muncească pentru a-și asigura traiul.
Și la Universitatea Politehnică Timişoara, rata abandonului este sub 10%.
Cadrele didactice sunt de părere că și părinții au influențat scăderea ratei abandonului, deoarece îi pot controla pe tineri și pot vedea dacă intră la cursuri sau nu.
De asemenea, și cheltuielile sunt mai mici. Studenții nu mai sunt nevoiți să plătească chiria, mâncarea sau alte cheltuieli aferente, așa că banii nu ar mai fi un motiv pentru care ar renunșa la studii.
În plus, tinerii nu s-au mai văzut unii cu alții, pentru că stau în orașe diferite momentan, iar astfel nu au mai fost ”corupți” să chiulească de la cursuri.
Citește și: E oficial! S-au înghețat pensiile și s-a eliminat transportul gratuit pentru studenți