Reacția Avocatului Popoprului și a Consiliului Discriminării, despre obligativitatea testării sau prezentării certificatului verde: ”Măsuri inadecvate”
Publicat pe 29.09.2021 la 17:50 Actualizat pe 29.09.2021 la 17:50
După ce noul proiect de lege propus de Ministerul Sănătății a provocat multă vâlvă în rândul populației, acum Avocatul Poporului, dar și Consiliul Discriminării vin cu precizări legate de obligativitatea testării pe banii angajaților ori a prezentării certificatului verde în anumite domenii de activitate. Trebuie spus încă de la început că declarațiile sunt contradictorii și fiecare prezintă un alt unghi al cadrului legal.
- Avocatul Poporului nu este de acord cu legea testării pe banii angajaților ori cu prezentarea certificatului verde COVID-19.
- Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării consideră că proiectul de lege este identic cu ceea ce se întâmplă deja în Franţa, Italia sau Ungaria.
După ce unii angajați din România au fost puși să aleagă între locul de muncă, certifictul verde sau testarea pe banii lor, aici fiind vorba și de medici, conform proiectelor de lege aflate în vigoare, acum vin și reacții de la Avocatul Poporului, dar și din partea președintelui Consiliului Discriminării. Așadar, în timp ce Avocatul Poporului consideră neconstituționale propunerile făcute de cei din ministerul Sănătății, de cealaltă parte, Consiliul pentru Combaterea Discriminării dă exemplul unor țări europene care au adoptat măsuri similare, scoțând în evidență că totul este realizat pentru combatrea răspândirii viruslui din China.
Avocatul Popoprului și Consiliului Discriminării, reacții contradictorii despre obligativitatea testării sau prezentării certificatului verde
În acest context, Avocatul Poporului consideră că, potrivit Constituției, proiectele de lege puse în discuție, încalcă unele drepturi și libertăți, ținând să sublinieze și că o parte din conținutul actelor normative aflate în stadiul de proiect este „total inadecvat”. Aici făcând referire la faptul că statul nu a intervenit, ca în cazul altor state din Uniunea Europeană, să plafoneze prețul testelor încât accesul să fie facil pentru toată lumea, mai ales că acesta, spune el, este foarte ridicat în comparație cu puterea de cumpărare, dar și cel mai important aspect, deficitul de personal din instituțiile vizate de proiectele de lege.
Însă, de cealaltă parte, Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării, este de o ală părere. Preșesintele instituției spune că astfel de măsuri au fost deja implementate în multe state de peste graniță, iar noi urmăm doar modelul lor pentru a combate răspândirea virusului din China în comunitate.
Csaba Asztalos susține că, conținutul actelor normative propuse de Ministerul Sănătății se justifică printr-un scop legitim, acela de a preveni îmbolnăvirea cu noul COVID-19 într-un domeniu de activitate în care riscul infectării este mult mai ridicat decât în alte domenii de activitate. Fiind vorba aici de cadrele medicale, profesorii, vârstnicii și cei din domenii de activitate care intră zilnic în contact cu alte persoane.
Citește și: Rata de infectare din București a ajuns la 6,33 la mia de locuitori. Ce restricții vor fi impuse