Reacția Bisericii Ortodoxe Române, după măsurile propuse pentru împrtășirea credincioșilor: „Problema ne aparține exclusiv”
Publicat pe 09.05.2020 la 19:22 Actualizat pe 09.05.2020 la 19:22
Biserica Ortodoxă Română nu este în totalitate de acord cu măsurile propuse de Institutul Național de Sănătate Publică în ceea ce privesc activitățile enoriașilor care vor participa la slujbe.
Biserica Ortodoxă Română nu este în totalitate de acord cu măsurile propuse de Institutul Național de Sănătate Publică în ceea ce privesc activitățile enoriașilor care vor participa la slujbe.
Printre recomandările făcute de Institutul Național de Sănătate Publică privind reluarea activității bisericilor, se numără evitarea sărutării obiectelor sacre de cult, slujbele ținute în aer liber, oamenii să se afle la o distanță de opt metri unul față de celălalt dacă se află în interiorul bisericii, și chiar evitarea oferirii împărtășaniei dacă nu se pot folosi lingurițe și pahare de unică folosință.
Răspunsul Bisericii nu a întârziat să apară, prin intermediul putătorului de cuvânt al instituției: „Recomadările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii de bună-cuviință”.
BOR vrea împărtășania tradițională
Vasile Bănescu a mai adăugat, potrivit basilica.ro: „Redeschidere lăcașelor de cult ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială. Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparației”.
Cu toate acestea, BOR nu este deloc de acord cu măsurile propuse privind împărtășania.
„Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii. BOR se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie”, a mai explicat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.