Reacția unui specialist român, după scandalul Canalului Bâstroe. Alfred Vespremeanu a contrazis ipotezele îngrijorătoare de până acum: ”Este o trăznaie”
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 27.02.2023 la 23:25
Actualizat pe 27.02.2023 la 23:25
Scandalul Canalului Bâstroe continuă în România. Dupp ce oficiali și experți și-au exprimat părerea despre ce se întâmplă în aceste momente, un specialist a contrazis toate ipotezele îngrijorătoare, care au apărut în spațiul public până acum. Alfred Vespremeanu are o cu totul altă părere față de restul oamenilor.
- Un specialist a spus ce se întâmplă la canalul Bâstroe
- Ipotezele îngrijorătoare au fost contrazise în totalitate
Lucrările ucrainenilor de la Canalul Bâstroe au stârnit revoltă în țara noastră, mai ales după ce acestea au continuat chiar dacă li s-a transmis să se oprească. Majoritatea oamenilor au avut păreri îngrijorătoare în ceea ce privește aceste lucrări și au văzut cu ochi negativi efectele asupra mediului. Contrar acestora este părerea lui Alfred Vespremeanu, care nu vede niciun pericol în acest context.
Un specialist român a reacționat după scandalul Canalului Bâstroe
Alfred Vespremeanu este director al Staţiunii de cercetări marine şi fluviale Sfântul Gheorghe și a fost invitat în emisiunea TV ”Proiect de Ţară-România”, unde a vorbit despre ceea ce se întâmplă, de fapt, la Canalul Bâstroe. Specialistul a spus că este vorba despre dezvoltarea posibilității de navigare și nu poate să ducă la secarea Deltei Dunării.
Directorul a spus că nu poate să fie vorba despre secarea Deltei Dunării și nu poate să ia în calcul această posibilitate. Mai mult, se pare că lucrările de la canalul Bâstroe nu este un pericol pentru natură, astfel că nu există niciun fel de îngrijorare dacă lucrările ucrainenilor nu se vor opri curând. În urma lor, Delta Dunării nu va fi afectată în niciun fel, iar despre ipotezelen periculoase lansate a spus că sunt o trăznaie.
”În cazul ăsta, din ce ştim cu siguranţă, la gura de intrare în braţul Bîstroe este o acţiune de dragare, adică de creştere a adâncimilor de la 4 metri la 8 metri. La capătul braţului lui Chilia, cel mai scurt este braţul Bîstroe, la gura lui de vărsare are loc această adâncire prin dragare.
Nu este periculoasă pentru natură, în primul rând sendimentele sunt extrem de tinere, se depun de la o zi la alta, nu formează un suport biologic, sunt predominant nisipoase. Impactul unei dragări la o gură de vărsare de tip Bâstroe este unul categoric local, în niciun caz nu afectează starea Deltei Dunării.
Nici măcar cu unu la mie nu se poate întâmpla procesul acesta, nivelul apelor din Deltei Dunării este controlat de nivelul Mării Negre şi de nivelul de intrare al Dunării în Deltă şi nu de cât de adâncă este o gură de vărsare sau alta. Poate să fe şi de 100 de metri, asta nu afectează nivelul apei în Deltă este o trăznaie din punct de vedere ştiinţific.”, a decarat Alfred Vespremeanu, conform Observatornews.ro.