Reguli de pandemie pentru sărbătoarea Floriilor și Săptămâna Mare. Toți credincioșii trebuie să știe aceste lucruri
Publicat pe 09.04.2020 la 19:15 Actualizat pe 09.04.2020 la 19:15
Sărbătoarea Floriilor, Săptămâna Mare, dar și Paștele se apropie cu pași repezi, iar în ajutorul credincioșilor, în plină pandemie de coronavirus, Patriarhia Română a anunțat care sunt regulile de urmat pentru aceste sărbători.
Sărbătoarea Floriilor, Săptămâna Mare, dar și Paștele se apropie cu pași repezi, iar în ajutorul credincioșilor, în plină pandemie de coronavirus, Patriarhia Română a anunțat care sunt regulile de urmat pentru aceste sărbători.
Având în vedere starea de urgență, sărbătorile pascale de anul acesta vor fi cu totul diferite. Astfel, slujbele religioase vor avea loc în bisericile goale, iar la Sfânta Liturghie va participa doar personalul clerical. De asemenea, și pelerinajul de Florii va fi suspendat.
„1. Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie.
2. În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obşte (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.
3.Spovedania şi împărtășirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate (conform îndrumărilor din 12 martie 2020).
4. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie.
5. Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat).
6. Pentru credincioșii vârstnici şi bolnavi, „Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie”, a transmis Patriarhia Română.