Reguli noi de colectare a deșeurilor. Fructele și legumele, aruncate separat. Ce amenzi riscăm, potrivit noii legi
Publicat pe 16.08.2020 la 16:48 Actualizat pe 16.08.2020 la 16:48
Reguli noi, începând de anul viitor, în ceea ce privește aruncarea gunoiului menajer. Dacă până acum, poate eram obișnuiți să dăm spre recilare plasticul și hârtia, românii vor fi pbligați să pună separat și deșeurile biodegradabile. Cei care nu se vor conforma noii legi, vor putea primi amenzi usturătoare.
- Modul de aruncare a deșeurilor se schimbă de anul viitor!
- Resturile de la fructe și legume, colectate separat.
- Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie.
O nouă lege urmează să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie. Este vorba despre recilare și aruncare selectivă a deșeurilor menajere. Românii vor fi obligați să arunce separat resturile biodegradabile. De exemplu, cele provenite de la fructe și legume, nu vor mai fi amestecate cu cele de la carne.
Scopul este ca societățile de salubrizare să le poată transforma în compost pentru agricultură.
Va fi oare o astfel de schimbare posibilă în România?
Toată lumea este sceptică. Până acum, nici măcar plasticul sau hârtia nu au fost colectate așa cum s-ar cuveni. De multe ori, astfel de materiale ajung la aceeași groapă de gunoi. Oamenii le pun pe toate în același sac, colectarea selectivă nefiind o obișnuință a românilor.
Totuși, parlamentarii vor ca atât în gospodării, cât și în cadrul societăților comerciale, deșeuri precum: fructele și resturile de fructe, legumele și resturile de legume, plus anumite resturi alimentare, să fie colectate selectiv.
Odată cu intrarea în vigoare a legii, din prima zi a anului viitor, amenzile pentru nerespectare vor fi usturătoare. Sancțiunile ajung până la 20 de mii de lei.
Un cetățean va primi minim 4.000 de lei amenda, în timp ce suma menționată mai sus va trebui plătită de societățile comerciale care nu se vor conforma.
Reprezentanții firmelor de salubrizare susțin că legea nu va putea fi aplicată nici măcar în Capitală și, cu atât mai puțin, în alte orașe. Motivul este simplu. Deocamdată, nici măcar în București nu există stații de compostare pentru deșeurile biodegradabile.
Pentru ca legea să poată fi de la 1 ianuarie, fiecare județ va trebui să aibă cel puțin o stație de compostare. Există în țară câteva, dar insuficiente.
Bucureștiul și Ilfovul nu au, în timp ce, în bazinul legumicol Vidra, unde an de an ajung la gunoi tone de produse alterate, o stație funcțională este promisă abia în luna decembrie.