Repartitoarele de căldură, obligatorii în România. Ce amenzi riscă oamenii care nu respectă legea
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 10.01.2023 la 09:13
Actualizat pe 10.01.2023 la 09:13
Repartitoarele de căldură au stârnit multe discuții în România, după ce s-a modificat data de la care devin obligatorii. Ei bine, acest lucru s-a întâmplat ieri, când Klaus Iohannis a semnat decretul pentru a promulga legea. Cei care nu se conformează regulilor vor risca amenzi usturătoare.
- Repartitoarele de căldură au devenit obligatorii
- Amenzile pentru nerespectarea legii sunt usturătoare
Klaus Iohannis a semnat în urmă cu o zi, 9 ianuarie 2023 decretul pentru a promulga legea care prevede obligativitatea montării repartitoarelor în locuințe. Așadar, aceste dispozitive montate pe calorifere au devenit obligatorii în România, iar cine nu se conformează legii, riscă amenzi mari. Actul normativ explică exact ce trebuie să fac oamenii și dacă există excepții.
Repartitoarele de căldură au devenit obligatorii în România
Data limită până când românii puteau să își monteze repartitoare de căldură a fost modificată în România, astfel că s-a prelungit până în 31 decembrie 2023. Cu toate acestea, decretul pentru promulgarea legii a fost semnat ieri de către Klaus Iohannis.
Președintele României a semnat aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2022, pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența enrgetică. În actul normativ se precizează faptul că data limită până la care oamenii pot să își mai monteze aceste repartitoare fără să fie amendați este 31 decembrie 2023.
”În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. Pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire”, informează documentul.
Cei care nu respectă legea riscă amenzi mari
Montarea repartitoarelor de căldură în locuințe a devenit obligatorie, astfel că românii care nu respectă legea riscă amenzi mari. Sancțiunile se ridică până la suma de 1.000 lei, după ce data limită pusă la dispoziție pentru oameni va trece.
Citește și: Românii care locuiesc la bloc vor fi nevoiți să își schimbe repartitoarele. Care este prețul dispozitivelor