Replica Ministerului Sănătății, după scandalul de la Spitalul Foișor. Cine este de vină, de fapt: „O situație regretabilă”
Publicat pe 10.04.2021 la 09:46 Actualizat pe 10.04.2021 la 13:10
Ministerul Sănătății a ieșit la rampă cu o replică în ceea ce privește scandalul pacienților evacuați din Spitalul Foișor din Capitală. Vlad Voiculescu susține că nu autoritățile statului ar fi vinovate pentru această „situație regretabilă”, ci conducerea spitalului de Ortopedie.
- Cum se apără Ministerul Sănătății în scandalul de la Spitalul Foișor
- Vina este aruncată asupra DSU și a conducerii unității medicale
- Unde au fost transferați cei peste 100 de pacienți
Ministerul Sănătății a emis, în miez de noapte, o poziție ficială în ceea ce privește scandalul evacuării de urgență a pacienților proaspăt operați sau cu mari probleme de sănătate din Spitalul de Ortopedie Foișor din Capitală. Reprezentanții lui Vlad Voiculescu susțin că nu ministerul este vinovat de „situația regretabilă” avută loc ieri seară, ci conducerea unității medicale ce nu a întocmit actele necesare la timp.
Cum se apără Ministerul Sănătății și cine se face vinovat de scandalul pacienților evacuați din Spitalul Foișor
Tot incidentul de aseară, când peste 100 de pacienți au fost puși în stadă, spunându-li-se să se ducă ori acasă, ori să își găsească un loc la o altă unitate medicală, s-a lăsat cu proteste în fața Spitalului din București, ba chiar și cu încăierări violente între jandarmii chemați să intervină pentru liniștirea spiritelor și aparținătorii scandalizați. Pentru toate acestea, ministerul spune că nu putea să existe o altă soluție decât evacuarea pacienților aflați în stare gravă.
„Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei. Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București. Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.
Unde au fost transferați cei peste 100 de pacienți puși în stadă seara trecută
Oficialii explică și de ce Spitalul Foișor a fost ales ca unitate-suport Covid, menționând dotările de care dispune, foarte necesare în criza locurilor de ATI din țară pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.
De asemenea, s-a aflat și unde au fost transferați toți cei 105 pacienți prezenți la momentul evacuării în Spitalul Foișor: 13 dintre aceștia au fost preluați de ambulanțe SMURD și SABIF, 1 fiind dus la Spitalul Elias, 4 la SPitalul Floreasca, 5 la Spitalul Universitar, 1 la Spitalul Bgdasar, 1 la SJU Buzău, 1 transportat la domiciliu în Galați. Restul de 92 de pacienți au fost împărțiți, respectiv 25 de persoane care erau programate pentru intervenții chirurgicale, și 67 ce erau deja operate și urmau să fie externați, după cum mai precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.