Risc de avalanșă în Munţii Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu. Avertisment salvamontişilor pentru toți turiștii din aceste două zone
Publicat pe 06.02.2024 la 10:16 Actualizat pe 06.02.2024 la 10:16
Este risc mare de avalanșă! Salvamontişii atrag atenţia că din datele transmise de meteorologi reiese că riscul de producere a unor avalanşe este mare în Munţii Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu, la altitudini mari, în timp ce sub 1.800 de metri riscul este însemnat. Iată avertismentul specialiștilor!
- Risc mare de producere a unor avalanşe în Munţii Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu
- Avertismentul salvamontişilor
Este risc de avalanșă la munte. Potrivit datelor emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), este risc însemnat (3 din 5) de producere a unor avalanşe în Munţii Făgăraş, la altitudini de peste 1.800 de metri.
Risc mare de producere a unor avalanşe în Munţii Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu
Mai exact, în partea superioară a stratului se menţine stratul cu rezistenţă redusă, care măsoară pe alocuri 25-30 de centrimetri, depus peste straturi mai vechi, mai stabile. De asemenea, în zona crestelor se întâlnesc plăci de vânt cu rezistenţă scăzută, îndeosebi pe versanţii estici şi sudici.
Mai mult decât atât, în profunzime rezistenţa stratului este în creştere, fiind intercalate mai multe cruste de gheaţă. De asemenea, în zonele adăpostite sunt prezente în continuare depozite şi troiene de zăpadă însemnate.
Avertismentul salvamontişilor
Potrivit specialiștilor, risc însemat este şi în Munţii Rodnei, Călimani-Bistriţei, unde, la peste 1.800 de metri, la suprafaţa zăpezii se întâlnesc local 15-25 centimetri de zăpadă proaspătă, depusă peste un stratmai vechi de zăpadă, care prezintă în continuare rezistenţă mai redusă.
Totodată, este risc însemnat în Munţii Bucegi. Astfel, la peste 1.800 de metri, vântul puternic va viscoli ninsoarea şi spulberă zăpada, dar stratul nu va înregistra modificări importante.
Așadar, temperaturile vor înregistra o creştere accentuată, la valori pozitive diurne la orele amiezii, la altitudini de peste 2.000 de metri.
De asemenea, meteorologii consideră că este risc mare (4 din5) de producere a unor avalanşe în Munţii Parâng-Şureanu. La peste 1.800 de metri, ninsorile recente au depus local 20-30 de centimetri de zăpadă proaspătă peste stratul preexistent, care încă are stabilitate şi rezistenţă relativ redusă, şi care are pe alocuri grosimi de 20-25 de centimetri.
În schimb, la altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul este însemnat.
Risc mare este şi în Munţii Ţarcu-Godeanu, la peste 1.800 de metri, zona în care s-au depus local peste 30-40 de centimetri de zăpadă proaspătă, cu coeziune slabă cu stratul de zăpadă subiacent, care are încă o rezistenţă redusă.
Si la altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul este însemnat.
În Masivul Vlădeasa riscul este moderat, iar în Ceahlău – redus.