ROBOR, salt uriaş! Cresc dobânzile. Este cel mai mare nivel din ultimele cinci luni
Publicat pe 03.04.2019 la 12:17 Actualizat pe 03.04.2019 la 12:26
Indicele ROBOR a crescut miercuri de la 3.23%, cât fusese marți, la 3.34%. Totul se întâmplă după ce BNR a introdus un control mai strict al lichidității din piața monetară.
Indicele ROBOR a crescut miercuri de la 3.23%, cât fusese marți, la 3.34%. Totul se întâmplă după ce BNR a introdus un control mai strict al lichidității din piața monetară.
Creşterea indicelui ROBOR va duce şi la o creştere a dobânzilor la depozite. Guvernatorul BNR a declarat că acest control al lichidității a început mai demult, fapt ce se arată în comunicatul instituției ca fiind „păstrarea controlului strict asupra lichidității de pe piața monetară”.
„Controlul lichidității urmărește să stabilizeze și cursul. Exprimarea corectă ar fi așa: să evite amplificarea tensiunilor pe piața valutară, pentru că, în momentul în care tensiunile se amplifică, este foarte greu să le mai controlezi. Am observat, într-adevăr, o corelație dintre excesul relativ de lichiditate, care a coexistat cu stabilitatea cursului aproape trei ani. Acum am observat o corelație între excesul relativ de lichiditate și presiuni de pe piața valutară. Decizia are un fundament. Dacă ea va influența sau nu, operațiunile Ministerului de Finanțe, nu cred, pentru că Ministerul de Finanțe a stabilit dobânzi de împrumut ceva mai sus decât rata Lombard a Băncii Naționale. Chiar dacă noi strângem foarte tare lichiditatea, dobânzile nu pot să crească peste 3,5%”, a declarat Mugur Isărescu.
Noul indice, în urma dispariţiei ROBOR, nu va fi luat în considerare în cazul contractelor de credit vechi.
Începând cu data de 2 mai, indicele ROBOR va fi înlocuit în contractele de credit în lei cu dobândă variabilă. Astfel, un indicator calculat pe baza tranzacţiilor interbancare îi va lua locul. Noul indice se va aplica atât creditelor noi, cât şi refinanţării creditelor aflate în derulare şi va fi calculat la finalul fiecărui trimestru.
R.P.