Român din Iași depistat cu malarie, ajuns la spital abia după două săptămâni. Unde s-a infectat bărbatul
Publicat pe 22.07.2021 la 15:46 Actualizat pe 22.07.2021 la 15:46
Un bărbat de 59 de ani din Iași s-a prezentat abia după două săptămâni de la apariția siptomelor de malarie la spital. Românul, care călătorește foarte des în diverse zone din Africa, în interes de servicuu, s-a inectat, dar abia după ce a început să se simtă rău a apelat la ajutor specializat.
- Bărbat din Iași, ajuns la spital cu simptome de malarie
- Pacientul a stat două săptămâni acasă, fără tratament, dar cu simptome
Un bărbat de 59 de ani din Iași s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase bolnav de malarie, însă abia la două săptămâni de la apriția primelor simptome ale bolii. Din cauza locului de muncă, care necesită deplasarea sa în diferite zone din Africa, bărbatul a ajuns într-o stare destul de gravă pe mâinile medicilor.
Bărbat din Iași, ajuns la spital cu simptome acute de malarie
Deși este vaccinat împotriva tuturor bolilor din țările tropicale, bărbatul s-a infectat cu această boală extrem de contagioasă. Întors în țară pe 13 iunie, acesta s-a prezentat la spital abia pe 20 iulie.
Simptomele bolii infecțioase au debutat în jurul datei de 2 iulie 2021, pacientul prezentând frisoane, o ușoară febră, cât și dureri fizice, oboseală, amețeli și vertij. Bărbatul le-a spus medicilor că aceste simtome s-au repetat timp de șapte zile de la debut, mai exact până în data de 9 iulie.
„Acesta nu a primit profilaxia cu medicamente antimalarice, care începe cu cel puțin o săptămână înaintea călătoriei și se încheie la o săptămână după ce persoana s-a întors. Bărbatul nu a primit acest tratament nici în 2019, și nici în 2021, dar a fost imunizat cu vaccinurile obligatorii pentru țara de destinație”, a precizat managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.
Ce este malaria și cum se manifestă
Malaria este o boală infecțioasă foarte contagioasă ce se întâlnește cel mai des în zonele tropilcale și subtropicale. Dacă o persoană se infectează și nu se tratează, boala poate duce la deces. Infecția se ia, în principiu, prin intermediul înțepăturii țânțarului anofel.
Pe lângă simptome ca oboseală frisoane, febră, vărsături și dureri de cap, malaria mai poate aduce și insuficiență renală acută, colaps circulator, convulsii generalizate, somnolență profundă, comă, și deces.