România, aproape de închidere! Câte localități sunt acum în carantină. Ce înseamnă asta și cum se poate circula
Publicat pe 19.11.2020 la 18:55 Actualizat pe 19.11.2020 la 19:02
România se află în lupta cu cel de-al doilea val al pandemiei de coronavirus, iar strategia adoptată de autorități acum este ceva mai diferită decât cea din primăvară. Carantinarea se face treptat, pe localități, în funcție de rata de infectare. Cu toate astea, țara pare că se îndreaptă cu pași repezi către o carantină totală, ținând cont că aproape pe fiecare zi se anunță un alt lockdown zonal.
- România, aproape de închidere!
- Câte localități sunt acum în carantină
- Ce înseamnă asta și cum se poate circula
În acest moment, 8 reședințe de județ din România se află în carantină, municipiul Constanța fiind cel mai nou mare oraș adăugat pe listă. Aici, măsura va intra în vigoare chiar de joi seara, la ora 22:00. Alte două localități, municipiul Bistrița și municipiul Satu Mare, au intrat în carantină joi dimineața, 19 noiembrie 2020.
Localități aflate acum în carantină
Cele 8 reședințe de județ aflate în carantină sunt: Sibiu, Zalău, Satu Mare, Baia Mare, Slobozia, Bistrița, Alba Iulia și Constanța.
Pe lângă aceste 8 mari municipii, mai sunt carantinate alte 11 orașe, astfel: Abrud, Sebeș, Blaj și Cugir (județul Alba); Gherla (jud. Cluj); Ovidiu (jud. Constanța); Cisnădie și Tălmaciu (jud. Sibiu); Jibău și Cehu Silvaniei (jud. Sălaj); Sânnicolau Mare (jud. Timiș).
Ce presupune carantina și cum se poate circula
Carantinarea orașelor menționate poate presupune măsuri diferite de la un caz la altul, după cum stabilesc autoritățile locale, dar restricțiile principale sunt aceleași. Astfel, circulația în aceste localități este restricționată, toate pesoanele care ies sau intră din/ în localitate trebuie să prezinte un act de identitate și o declarație pe propria răspundere. Persoanele din localitățile carantinate trebuie să completeze o astfel de declarație de fiecare dată când ies din casă, iar motivele ieșirii trebuie să fie întemeiate.
Carantina mai implică și închiderea teraselor din localitățile vizate sau impunerea unui anumit interval orar în care pesoanele în vârstă pot ieși la cumpărături. Spre exemplu, oamenii trecuți de 65 de ani din Alba-Iulia și din alte patru orașe din județ vor putea ieși la cumpărături doar într-un interval orar, respectiv între orele 10:00-13:00. De asemenea, magazinele se vor închide începând cu orele 20:00.
Cum se decide carantinarea
În primă fază, Guvernul a stabilit că autoritățile județene pot decide carantinarea localităților care depășesc rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori în 14 zile.
Cu toate astea, la începutul lunii noiembrie, secretarul de stat Raed Arafat a trimis o informare în județe în care preciza că localitățile care depășesc rata de infectare 6 la mie trebuie să intre în carantină. Tot atunci s-a menționat că autoritățile județene sunt cele care pot declanșa procedurile pentru instituirea carantinei, care de multe ori este impusă cu întârziere.
Un astfel de caz este cel din Cluj-Napoca. Aici, rata de infectare este de peste 9 la mie, dar autoritățile județene susțin că nu se impune carantina.