România, lovită de o nouă criză periculoasă! Semnal de alarmă tras la nivel oficial!
Publicat pe 15.08.2022 la 11:14 Actualizat pe 15.08.2022 la 11:20
România se confruntă cu o situație alarmantă. În ultimii 20 de ani, peste 200.000 de ingineri au părăsit țara. Această criză a început să pună în pericol dezvoltarea României privind această industrie, şi nu numai. Elevii de gimnaziu sunt încurajaţi să studieze ştiinţele exacte şi ingineria.
- România se confruntă cu o nouă criză
- Peste 200.000 de ingineri au părăsit țara
România are nevoie urgentă de specialiști în inginerie
Universitățile tehnice din România cer ajutor din partea tinerilor. Tot mai mulți ingineri părăsesc țara din cauza condițiilor.
În acest moment, România are nevoie de specialişti în ştiinţa calculatoarelor, automatizări industriale, robotică, electronică, autovehicule electrice, energii regenerabile, sisteme flexibile de fabricaţie, clădiri inteligente, cybersecurity, inteligenţă artificială, blockchain.
„Nu există niciun fel de industrie care să poată fi dezvoltată fără prezenţa inginerilor, fie că vorbim de zona economică sau de drept. Tot trebuie să fie în spate un inginer care să ţină baze de date, harduri etc.
Şi activitatea artistică nu se poate derula fără ingineri de sunet, inginer de scenă, fără să mai vorbesc de producţia nouă de filme care înseamnă tehnologie de ultimă oră. Şi medicină are în spate o mare masă de ingineri care produc toate echipamentele şi gestionează toată infrastructură necesară.
Este evident că ingineria e motorul de dezvoltare al unei societăţi şi suntem în acest moment într-unul de criză. Şi în următorii 30 de ani, fără tehnologie nu se va putea dezvoltă economia”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii Bucureşti.
România a pierdut în ultimii ani un număr semnificativ de ingineri. Zeci de universități îndrumă studenții să aleagă acest domeniu.
„În ultimii 30 de ani, am pierdut 200.000 de ingineri şi 20.000 de medici, pe de o parte, iar pe de alta, suntem într-o perioadă în care statul român nu mai investeşte în această zonă. Universitățile solicită în mod constant zeci de mii de absolvenţi de inginerie. Suntem într-o criză majoră.”, a mai adăugat Mihnea Costoiu.
Problema stă și în rândul facultăților. Acestea au nevoie constant de dotări tehnice, din cauza faptului că tehnologia se schimbă foarte repede.
„E nevoie de facilităţi acordate companiilor să vină lângă noi. Poate că nu are Guvernul bani să ne dea pentru noi laboratoare de robotică, dar putem să creăm mecanisme financiare prin care companiile care vin alături de noi să fie stimulate să investească în educaţie. Şi nu în ultimul rând, finanţarea acestor domenii STEM trebuie să fie suplimentată. Nu putem să avem performanţe investind doar în ştiinţe umaniste şi să aşteptăm să dezvoltăm România.”, subliniază rectorul.