România, prima reacție oficială despre conflictul din Iran. Ne pregătim sau nu de război?

România, prima reacție oficială despre conflictul din Iran. Ne pregătim sau nu de război © Hepta

România și-a afirmat prima poziție oficială, în cazul conflictului dintre Iran și SUA. Declarațiile vine după ce, noaptea trecută, Iranul a bombardat mai multe baze militare americane din Irak. Oficialii noștri „reiterează ferm apelul la dezescaladare”.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe român, a declarat în discursul său de la Bruxelles că atacul Iranului nu contribuie deloc la relaxarea situației tensionate din Orientul Mijlociu. Mai mult, spune că astfel de mișcări nu vor duce decât la degenerarea lucrurilor.

„Atacurile cu rachetă ale Iranului asupra bazelor din Irak care găzduiesc militari americani și ai coaliției împotriva Daesh nu contribuie în niciun caz și în niciun fel la reducerea tensiunilor în Irak și în regiune, și dimpotrivă, pot conduce la o deteriorare suplimentară a situației de securitate din Irak și din vecinătate”, a declarat Bogdan Aurescu.

Conflictul dintre Iran și SUA s-a aprins acum cinci zile, atunci când generalul Kasem Soleimani a fost ucis la ordinul președintelui american Donald Trump. Considerând actul ca fiind o declarație de război, autoritățile din Iran au anunțat o replică, care a venit chiar la orele în care Soleimani era înmormântat. A bombardat două baze aeriene americane din Irak, în urma cărora, susține Trump, nu și-a pierdut însă nimeni viața. Declarația este contrazisă de presa iraniană, care anunță moartea a 80 de „teroriști americani”.

Aurescu a concluzionat: „E vorba de o posibilă deteriorare severă a acestei situații, prin urmare România reiterează ferm apelul său la deescaladare.”


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro